Астмата е респираторно заболяване, което причинява мускулни спазми на бронхите съпроводени с обилно отделяне на секрет, а резултатът е силно затруднено дишане и чувство за задушаване.

Причинителите могат да са най-различни, но се обобщават с въздействието на околната среда и прекомерното излагане на стрес. Към причинителите спадат различните видове замърсяване на въздуха, затлъстяването, хормоналния дисбаланс, както и различни видове инфекции.

Храни полезни при астма

 1. Сурови плодове и зеленчуци

Причината да са толкова полезни за астматиците е, че тези храни съдържат несравнимо голямо количество витамини и минерали и не произвеждат слуз. Цитрусовите плодове са особено благоприятни заради високото съдържание на фитонутриент наречен кверцетин.

2. Риба

Рибата има високо съдържание на омега 3 мастни киселини. Те са известни със своето противовъзпалително въздействие и с това, че могат сериозно да намалят тежестта на астматичните пристъпи.

3. Чесън и лук

Чесънът и лукът съдържат вид антиоксидант, наречен алицин. Той намалява симптомите на астма и подобрява функциите на белите дробове.

4. Вода

Пиенето по осем чаши вода дневно намалява слузта в белите дробове и поддържа организма добре хидратиран, а това е важно за да засили съпротивителните сили.

5. Ленено семе

Лененото семе е много богато на омега 3 мастни киселини и има силно противовъзпалително действие, което може силно да намали и ограничи астматичните пристъпи.

 

 

Храни, които могат да провокират астмата

Много от популярните млечни продукти

Млечните продукти са здравословни, но при астматиците положението е малко по-различно. Млечните продукти могат да провокират отделянето на слуз в белите дробове и това би могло да направи положението по-тежко. Това се касае основно за пастюризираното мляко.

Захар

Захарта стимулира възпалителните процеси и отделянето на слуз, така че трябва да я избягвате колкото се може повече.

Обработени храни

Обработените храни са много наситени на захар и сол, но в същото време изключително бедни на хранителни вещества. Възможно е да съдържат токсини, които да провокират астматични пристъпи.

Някои хранителни добавки и консерванти

Има хранителни добавки и консерванти, които доказано се свързват с увеличаване честотата на астматичните пристъпи.

Замразени храни

Замразените храни, в това число сладолед, се свързват с увеличаване честотата на асматичните пристъпи, тъй като предизвикват силно свиване на кръвоносните съдове и водят до шок на организма.

 

3 успешни метода, доказали се при справяне с астма

1. Рибено масло и Омега-3 мазнини (2000 мг дневно)

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибеното масло, намаляват възпалението и намаляват честотата на пристъпи на астма.

2. Витамин В6 (100-200 мг дневно)

При хората с астма доста често се забелязва да имат твърде ниски нива на витамин B6 в организма, затова е важно да се приема допълнително.

3. Магнезий (250 мг 2 пъти дневно)

Помага да се отпусне гладката мускулна тъкан и може да подобри функцията на белите дробове. Освен това може да помогне за облекчаване на случаите на остри астматични пристъпи. Превишение на количеството магнезий обаче може да предизвика диария, така че е препоръчително да се внимава с дозата

 

Етерични масла за лечение на астма

Евкалиптът и ментата са етерични масла, които могат да отворят дихателните пътища и да подобрят работата на бронхите. Може да направите дифузия с тези масла във въздуха в стаята, в която стоите, както и да ги разредете с кокосово масло и да втриете върху гърдите и шията си.