Пряко или косвено родителите са виновни, когато децата и тийнейджърите стават зависими от електронни носители, играят прекалено дълго време на видео игри или прекарват много часове пред монитора, вместо да комуникират с хора от реалния свят. Според проучванията дългите часове прекарани онлайн могат да увредят социално, емоционално и интелектуално подрастващите.

Сюзън Стифелман е семеен терапевт. Тя смята, че днешните родители не са подготвени, за да предотвратят интензивното притегляне и висока степен на пристрастяване на децата към онлайн света. Разбира се родителите имат възможност да насочат децата си, освен това могат да придобият нови навици, които ще им помогнат да използват електронните устройства, без да стават зависими от тях.

Учените Стивън Готмейкър и Кели Скапински от „Харвардското училище за обществено здраве“ предлагат ръководство с включени здравословни дейности, чрез които родителите могат да предотвратят проблеми като наднормено тегло, резултат от дългите часове пред екрана. Според тях малките деца не трябва да имат собствени мобилни телефони или телевизори в стаите.

Д-р Щайнер-Адеър, автор на книгата „Защита на детството и семейните отношения в дигиталната ера“, обяснява за основните поведения на родителите, които оказват влияние върху склонността на детето да злоупотребява с електронните устройства. Някои родители настройват собствените си мобилни телефони, така че непрекъснато да получават известия и съобщения. Други настойници не успяват да създадат и приложат подходящи правила за медийната ангажираност на децата си.

Известен факт е, че децата копират поведението на възрастните, а д-р Щайнер-Адеър подчертава влиянието, което родителите оказват върху следващото поколение. Преди да използвате мобилни устройства се замислете особено в присъствието на децата. Родителите могат да проверяват електронната си поща, преди децата да се събудят или когато са на училище.

Д-р Джени С. Радеский, педиатър в медицинския център в Бостън, наблюдава 55 групи от родители и деца в заведения за бързо хранене. Той отбеляза, че по време на проучването 40 от възрастните веднага изваждат мобилните си устройства и ги използват. В повечето случаи дори им се отделя по-голямо внимание, отколкото на децата.

Проучванията показват, че когато родителите са заети се повишава дейността на децата в опит да привлекат внимание

Според д-р Щайнер-Адеър родителите трябва да обръщат специално внимание на децата си преди и след училище и никога не трябва да използват изречения като „Изчакай да приключа с този разговор.“ Тя съветва: „След работа изключете мобилния си телефон поне за час, за да имате време да комуникирате със семейството си.“

Проучванията показват, че мобилните устройства водят до увеличаване с 20 на сто случайните наранявания при бебетата и малките деца, а причината се дължи на забавената реакция и пониженото внимание.

Г-жа Стифелман, автор на книгата "Възпитание с присъствие" осъзнава, че опитите да се промени поведението може да срещнат резистентност, но казва, че трябва да сте решителни, за да избегнете преговори.

Според нея и други експерти родителите са тези, които трябва да изключат мобилните си устройства в първия час, след като детето се прибере от училище и час преди да заспи. Според нея: „Не трябва да се допускат и на масата по време на хранене. Убедете се, че тези правила се спазват от цялото семейство, като започнете от себе си.“