Преди да тръгнат на училище децата е необходимо да се научат как да избягват най-разпространените алергени, съветват експерти.

Също както по отношение на бактериите и вирусите, е необходимо да се обръща внимание и на тригерите, предизвикващи алергии. По данни на американския колеж по алергии, астма и имунология /ACAAI/, поради подобни провокиращи фактори в Съединените щати се регистрират повече от 14 милиона пропуснати учебни дни всяка година.

„Децата с алергии и астма също трябва да имат възможност да се чувстват добре, да бъдат активни и да не пропускат нито един учебен ден във връзка с тяхното заболяване“ – коментира алергологът доктор Джеймс Саблет, председател на комитета на ACAAI за връзки с обществеността.

„Ако децата разберат какво предизвиква симптомите, които влошават качеството им на живот, те ще ги избягват и съответно ще се съсредоточат върху образованието си, а върху проявленията на алергията“.

Представителите на ACAAI съобщават, че съществуват способи, благодарение на които децата могат да избягват факторите, предизвикващи алергии, сред които са:

• Избягването на тебеширения прах, макар че в България вече почти навсякъде тебеширите са отживелица и се пише на бели дъски с маркери, които след това се заличават. И все пак децата с алергии или астма трябва да мият ръцете си след работа с тебешир и да не стоят твърде близо до дъската.

• Да стоят по-далеч от пчели и оси. Пчелите и другите насекоми не трябва да бъдат безпокоени. Освен това е желателно избягването на носенето на дрехи с ярки цветове, когато се ходи на детска площадка или на разходка в гората или в парка.

Роделите на деца с алергии към ухапване от насекоми, е препоръчително да обсъждат възможностите за имунотерапия с алерголог, която може да бъде до 97% ефективна за предотвратяване бъдещи реакции при ухапване от насекоми.

• Хранене – децата с хранителни алергии е необходимо да вземат храна със себе си и по възможност да избягват съвместно хранене в училищната столова. Учителят и училищната медицинска сестра трябва да бъдат информирани за алергиите към определени хранителни продукти.

В краен случай хранителната алергия може да предизвика анафилатичен шок – опасна за живота разновидност на алергичната реакция.

• Обръщане на внимание на дишането след физическа активност. Децата, които изпитват проблеми с дишането по време или след часовете по физкултура, е много вероятно да получават спазъм на бронхите или астматичен пристъп.

Тези деца трябва да посетят алерголог, който да постави диагноза на състоянието и да започне лечение.

Експертите препоръчват родителите заедно с децата, които имат алергии или астма преди училище да посетят лекар алерголог и съвместно да разработят план за профилактични и терапевтични мероприятия.

Преди няколко години беше съобщено, че се прилага нов подход за лечение на хранителни алергии при деца и тийнейджъри, като им се дават много малки количества от проблемната храна. По този начин „обучават“ имунната система да приема хранителните продукти, предизвикващи алергични реакции.

Алергиите към кокошите яйца са едни от най-разпространените сред всички видове алергии към хранителни продукти. Яйцата се съдържат практически във всички видове ястия, като се започне от пастите и се стигне до майонезата.

Но такива експериментални опити могат да се провеждат само от правилно обучени лекари. Резултатите от научната работа показват, че има перспектива за по-нататъшно лечение на хранителни алергии по този начин.