Електромагнитното излъчване /ЕМИ/ се е превърнало в наш обичаен спътник. То ни заобикаля навсякъде.

И въпреки че се радваме на техническия прогрес, увеличаването на количеството на електромагнитното излъчвания понякога започва да ни тревожи. И съвсем основателно.

Ние само предполагаме, че едно или друго устройство може да бъде опасно за нас, но не подозираме напълно как и до колко.

Влияние на електромагнитното излъчване

ЕМИ се намира не само около приборите и техниката. То присъства в по-голяма или по-малка степен – помещенията, транспорта и на улицата.
Действието на електромагнитното излъчване до сега не е напълно проучено.

И едва ли ще можем да узнаем цялата истина за неговото действие, тъй като информация не се разпространява особена. Но тези данни, които са налични към момента, свидетелстват за неговото негативно влияние върху практически всички органи и системи на организма.

За една от възможните причини за увеличаване на онкологичните заболявания се именно нарастването на обемите на ЕМИ.

Малко са тези от нас, които стараят да използват защита срещу електромагнитните излъчвания, за да понижат тяхното отрицателно действие. Но ако ние всички желаем да бъде здрави е необходимо да вземем мерки, които ще ни помогнат да неутрализираме това вредно действие.

Къде и какви са нивата на ЕМИ?

• Хладилник, снабден със система no frost – на разстояние 1 метър от вратите – 0.2 микротесла;
• Домашна електрическа инсталация – над 0.2 микротесла;
• Електрически чайник – 0.6 µT;
• Електрическа печка – на разстояние 20-30 см от предния панел – 1-3 µT;
• Пералня машина - 1 µT;
• Микровълнова печка – на разстояние 30 см – 8 µT;
• Мотриса – тоест влакова композиция, която се придвижва се електричество – 20 µT;
• Трамвай, тролейбус – 30 µT;
• На станцията на метро – при тръгване влака – 50-100 µT;
• Прахосмукачка – 100 µT;
• Във вагона на метрото – 150-200 µT;
• Електрическа бръсначка – няколко стотин микротесла;
• Мобилен телефон – 300 µT;

Защита от електромагнитно излъчване

Ако ние бихме могли да виждаме електромагнитните вълни бихме изпадали в ужас от това, което се случва в нашите домове. Всяко устройство формира своето електромагнитно поле.

Всички вълни образуват цяло море, в което ние с вас живеем. Защитата от това излъчване се състои не в покупката на някакви приспособления, а във вземането на определени мерки за безопасност.

1. Мобилни телефони – мобилните оператори не предлагат не само по-евтини тарифи за разговори, но и за мобилен интернет, поради това младото поколение не изпуска тези устройства от ръцете си.

Но всички лекари еднозначно твърдят, че телефоните излъчват силна мобилна радиация, която оказва негативно влияние и че могат да се ползват не повече от 5 минути дневно.

Защита – ако ви налага да общувате по-дълго време, то си купете Bluetooth слушалки.

Не слагайте телефона до ухото си, когато звъните на някого и не носете устройството около тялото си. Най-силно е излъчването, когато сложите телефона до ухото си и по време на звънене. Не зареждайте телефона си около леглото.

2. Компютър – ЕМИ произхожда от системния блок и от мониторите на старите модели. Там се образуват високочестотни импулси, замърсяващи помещението. Не по-малко излъчват лаптопите, таблетите и електронните книги.

Защита – не дръжте лаптопите на коленете си. Компютърът не е добре да се поставя в спалните и детските стаи. Около компютърната конфигурация е препоръчително да се постави кактус, тъй като той притежава свойството да неутрализира негативната енергия. По време на работа и след това се постарайте да проветрявате помещението.