Психопатията е един от синонимите на дисоциалното разстройство на личността. От пръв поглед психопата не може да се разпознае и много жени много късно разбират, че поведението на техните мъже се отклонява от нормата.

Началото на отношенията с психопат рядко предизвиква безпокойство – мъжът активно се интересува от вас, стреми се да е повече време с вас, изглежда романтичен, оригинален и интересен. Емоциите завладяват жената и тя се оказва в емоционален плен, затваряйки си очите за опасните признаци на психопатията.

1. Прекомерната самоувереност

Психопатите са абсолютни убедени в своята правота. Тяхното мнение е единствено правилно, затова на всякакви забележки те реагират остро и агресивно. Ако стане грешка, мъжът ще започне да обвинява вас, случайно преминаващите, държавата или съдбата. За себе си той винаги намира достойно оправдание.

2. Патологична лъжа

Лъжата винаги започва с малко. Първоначално забелязвате мъжът ви ви лъже за незначителни неща и не обръщате внимание на това – мислите си, объркал се е нещо и няма да се повтори.

След това лъжата става сериозна – той не изпълнява обещанията си, за всичко си намира оправдания, а на вашите опити да разберете истината реагира с престорена изненада, гняв или негодувание.

Обикновено психопатите са достатъчно умни, за да манипулират вашите емоции. Те могат специално да лъжат така, че лъжата да бъде забелязана, наслаждавайки се на безпомощността на жертвата и на собствената си безнаказаност.

3. Игра пред публика

Психопатите обичат да играят пред публика. Дори ако насаме с вас мъжът ви се държи грубо и агресивно, в компания на познати той се преструва, че всичко е наред и е доброжелателен към вас.

Много често жертвите на психопатите не вярват, дори на най-близките си приятели и роднини, смятайки, че жената си измисля или сама си е виновна. За съжаление зад маската на красивото момче може да се скрие жесток човек, получаващ удоволствие от емоционален садизъм.

4. Ревност

Не е признак на любов, а инструмент на психологическо насилие. Психопатът вярва на своите фантазии, неговият свят е пълен със скрити опасности, а вашите аргументи нищо не струват за него. Ако в началото на отношенията ревността може да изглежда като пикантна подправка, то с течение на времето се превръща в гняв.

Мъжът психопат ще ви обвинява в изневери, правдоподобно разказвайки на приятели, роднини и деца за това колко ужасно се държите. Често това води до социална изолация на жената, тъй като най-близките хора престават да ѝ вярват.

5. Избухване на агресия

Основният признак на психопатия и социопатия е неспособността да се контролира гневът и агресията.

Психопатът може да се разгневи и за най-незначителното нещо – мръсна чиния, твърде продължителното приготвяне на вечеря или вашето добро настроение. Мъжът започва с критика, постепенно се разгневява, изпада в ярост и може да използва физическа сила.

По последни данни около 1 милион българки са жертви на домашно насилие. Но това не са реалните данни, тъй като повечето жени са самозалъгват, мислейки, че съхраняването на семейството е по-важно или че след време мъжът ще се успокои. За съжаление, психопатът не е способен на съчувствие, разкаяние и жал.

Според данни от съдебни психолози възбудимите психопати и активните социопати са склонни към девиантно поведение, мошеничество, убийство, алкохолизъм и наркомании.