Какво представлява захарният диабет тип 2 знаят практически всички, но много хора изобщо не обръщат внимание на състоянието преддиабет, което постепенно е възможно да доведе до опасно за здравето заболяване.

Отдавна е известно, че много заболявания могат да бъдат предотвратени, ако хората знаеха какви състояния и симптоми са техни признаци и че е дошло времето да обърнат по-сериозно внимание на здравето си.

Но често много от симптомите биват игнорирани и човек отива на лекар едва когато шансовете за бързо излекуване вече не са налице, тъй като заболяването или е прогресирало твърде много или е преминало в хронична форма.

Интернет изданието Medical Xpress дава някои препоръки, които помагат за ориентиране какво да правим при състояние като преддиабет.

Преддиабетът – сериозна опасност за здравето

Развитието на захарен диабет тип 2 почти винаги се предшества от период на преддиабет, по време на който нивата на кръвната захар се намират в така наречената „сива зона“, тоест когато са над нормалните, но по-ниски отколкото при диабет.

По данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ приблизително 1/3 от американците в зряла възраст страдат от преддиабет, но само около 11% от тези хора знаят за своето състояние.

Преддиабетът е много сериозен проблем, тъй като много от патологичните процеси, които се развиват при диабет, включително и такива като увреждания на нервите, възникване на проблем с очите и развитието на заболявания на сърцето, започват още през този период, въпреки че захарният диабет все още не е диагностициран.

Без своевременна намеса съществува твърде висока вероятност от развитие на диабет в период от 3 до 10 години.

Необходимо е също така да се знае, че при хората в преддиабетно състояние е по-висока вероятността от развитие на сърдечни заболявания и инсулт.

Рискови фактори

Преддиабетът често няма очевидни симптоми и освен това може да се развива независимо от възрастта, поради това е важно човек да знае и контролира нивата си на кръвна захар, а също и този показател при своите деца.

Това е особено важно, ако човек има някои от по-долу изложените рискови фактори, увеличаващи вероятността от развитие на диабет:

• Наднормено тегло или затлъстяване;
• Натрупване на мазнини около корема;
• История на гестационен диабет – захарна болест по време на бременност;
• Има симптоми на захарен диабет, сред които повишена жажда, често уриниране, умора и затъмнено зрение;
• Регистрирани случаи на повишено ниво на кръвната захар;

Какво може да се предприеме, за да се предотврати прогресирането на преддиабета?

Ако човек знае, че има преддиабет, той е длъжен колкото може по-скоро да промени своя начин на живот, тъй като това ще спомогне за предотвратяване прогресирането на захарния диабет, а също и ще се понижи вероятността от появата на други проблеми със здравето, в частност ще спомогне за предотвратяване на развитие на заболяванията на сърцето, инсулт, на повишаване на нивата на холестерола и на кръвното налягане.

Многобройни изследвания показват, че намаляването на телесното тегло, здравословното хранене и увеличаване на нивата на физическата активност всъщност ще спомогне за възвръщането на нивата на кръвната захар към нормалните показатели.

Ако имате опасения, че е възможно да имате някакви здравословни проблеми, то е препоръчително да се обърнете възможно най-скоро към лекар.