При попадане на чуждо тяло в слуховия проход на ухото в никакъв случай не трябва да се опитвате да го изваждате сами. Така вие силно можете да навредите на ухото до толкова, че да се наложи провеждането на хирургична интервенция.

Потърсете специалист отоларинголог, който ще може да извлече чуждият предмет без неприятни последствия.
Чуждото тяло в ухото е често срещан проблем, с който често се сблъскват отоларинголозите.

С такъв проблем обикновено идват деца, които по време на игра навират в ушите си различни малки предмети – мъниста, копчета, грах, костилки от плодове и други.

Ако предметът не е голям, то той може и да не създава никакви неудобства. Но с течение на времето може да се образува рана. След това се присъединява инфекция и се развива сериозно възпаление на ухото.

Важно!

Най-добре тапите от ушна кал да бъдат отстранявани от специалист, тъй като невинаги е възможно да се установи дали това е натрупана ушна кал, или отит.

Първа помощ

В никакъв случай не се опитвайте самостоятелно да извлечете чуждият предмет от ухото, тъй като това бива последвано от усложнения.

Така например лесно можете да забутате предметът по-дълбоко в ушния канал, след което той ще може да бъде достигнат само с помощта на хирургическа интервенция.

Единственото, което можете да се опитате да направите сами, е да доближите до ухото си магнит. Ако чуждото тяло и е с неголям размер, то ще може да излезе. При условие че магнитът не помогне, то тогава потърсете лекар-отоларинголог.

При лекар

Провежда се отоскопия, при която лесно може да се забележи наличието на чуждо тяло в ухото. Но в случай че предметът се намира в ухото твърде дълго, то е възможно да се развие външен отит.

В такъв случай няма да се наложи провеждането на отоскопия. За диагностика е необходимо назначаването на компютърна томография.

Как да извлечете чуждото тяло от ухото?

Ако чуждото тяло не е с голям размер и плоска форма, то обикновено се отстранява с пинсета. Най-често такава процедура се провежда без обезболяване.

Що се отнася до закръглените предмети, то те се промиват с помощта на шприца Жане. При децата такава процедура се провежда под местна упойка, тъй като е достатъчно безболезнена и неприятна.

Някои предмети в ухото с времето увеличават размерите си – например грахът. В началото се провежда обезводняване на предмета на 40% със спирт или глицерин и след това лесно се отстраняват от ухото.

Често в ухото попадат насекоми. Преди да се извлече насекомото от ухото, то следва да се умъртви. За тази цел в ухото се капват няколко капки загрято масло, след което насекомото се измива.

Ако на пациента му е увредено тъпанчето, очистваща процедура не се провежда. В такива случаи за извличането на чуждия предмет от ухото се използват специални куки.

Важно!

Според специалистите отоларинголози, е най-добре ушите да не се почистват с памучни тампони. Препоръчва се използването на влажна тъкан или миенето по време на душ.

Много удобно е почистването на ушите след баня, когато ушната мида е достатъчно овлажнена.

Почистването на ухото с кислородна вода се допуска не повече от 1-2 пъти в седмица. По-честото използване на тази техника до изсушаването на ушния канал.