Бъдете особено внимателни, ако остра вирусна инфекция се завърне, едва след като е отстъпила.

Пневмонията е възпалително заболяване на белите дробове. Обикновено се предизвиква от вируси – най-често грип или от бактерии, сред тях и представители на нормалната микрофлора на горните дихателни пътища.

По какво да познаем дали не е пневмония

В белите дробове тези микроорганизми проникват на фона на отслабване на имунитета, най-често това се случва след остра вирусна инфекция.

Затова е трудно да се постави диагноза пневмония – много наподобява грип или друга респираторна инфекция, продължение на която е белодробното възпаление.

При каква симптоматика може да се касае за спешен случай

Понякога възпалената белодробна тъкан не може да осигури нуждите на организма от кислород, заради това се развива сърдечна недостатъчност, възможно е да откажат и други жизненоважни органи, сред които дори и мозъкът.

Спешно трябва да се звъни на 112, ако към обикновената настинка се добавят следните симптоми:

  • Дишането се ускорява до 30 вдишвания в минута – едно на 2 секунди или по-често;
  • Горната граница на кръвното спадне под 90;
  • Долната граница е под 60;
  • Болният почти не реагира на околната обстановка, бавно отговаря на въпроси, трудно се ориентира в пространството.

Ако подобни симптоми не са налице, но подозренията за пневмония остават, то направете сверка със следната симптоматика.

Как да различим пневмония от простуда

Подобряване на състоянието, а след това влошаване

Пневмонията често се развива като усложнение след заболявания на горните дихателни пътища.

Първоначално се заразявате с грип или с друга вирусна инфекция. Докато организмът се бори с инфекцията, вирусите или бактериите, обитаващи носоглътката, проникват в белите дробове.

След няколко дни се справяте с изходното заболяване, неговите симптоми – температура, хрема, кашлица, главоболие, отшумяват, става ви по-добре.

Вирусите или бактериите обаче продължават да се размножават. След няколко дни те стават толкова много, че изтощената имунна система най-накрая ги забелязва. И бурно реагира.

Изглежда така, сякаш простудата се е върнала с нова сила – с по-отчетливи и неприятни симптоми.

Температура над 40 градуса

Треската при възпаление на белите дробове става много по-силна от обикновената простуда. При остра вирусна инфекция се повишава до приблизително 38 градуса, при грип – до 38-39 градуса.

Пневмонията често напомня за себе си с опасни стойности на телесната температура – до 40 градуса и по-висока. Това състояние обикновено се съпровожда с втрисане.

Обилно изпотяване

Ако се движите малко и не е прекалено топло около вас, то тогава най-вероятно се касае за треска. С отделянето на пот тялото се опитва да понижи високата температура.

Загуба на апетит

Апетитът е свързан с тежестта на заболяването. При лека простуда храносмилателната система продължава да функционира както обичайно – човек иска да яде. Но ако става въпрос за по-тежки случаи, организмът хвърля всички сили за борба с инфекцията.

Временно изключва стомашно-чревния тракт, за да не изразходва енергия за храносмилателния процес.

Болка в гърдите

Възниква при кашляне или при опит да се направи дълбоко вдишване. Тази болка е признак на оток на белите дробове – на единия или и на двата. При увеличаване на размерите му заради отока започва да притиска околните нервни окончания и затова се появяват болките в гърдите.

Задъхване, без да се полагат усилия

Задъхването е признак, че на вашия организъм не му достига кислород. Ако дишането се ускорява, дори когато просто ставате от леглото, за да отидете до тоалетна или да си налеете чай, това може да е признак на сериозни проблеми с белите дробове.

Сърцебиене

При норма пулсът на възрастните е от 60 до 100 удара в минута. Всеки има собствена норма и би трябвало да може да се определи.

Например, ако знаете, че преди пулсът ви в спокойно състояние не е превишавал 80 удара в минута, а сега усещате, че е над 100, това може да е опасен сигнал.

Устни и нокти придобиват синкав оттенък

Това е още един очевиден признак на недостиг на кислород в кръвта.

Какво да правим, ако установим някои от симптомите

Най-доброто решение е да не губим време, и да се обърнем по личния лекар, най-добре по телефона. Не е задължително това да е пневмония, но шансът не малък.