Всеки родител, който е чувал за диагнозата менингит се притеснява какво ще се случи, ако детето му се зарази от опасната болест. Някои пък смятат, че е почти невъзможно в днешно време да се разболееш от менингит.

Истината, обаче е, че менингитът е реална опасност, която при невнимателно лечение и ненавремена диагностика, може да завърши с фатален край. Затова е добре да бъдете бдителни и да се запознаете със заболяването, преди да е застигнало вашето дете.

Какво означава диагнозата вирусен менингит

Името на заболяването подсказва и самата причина за тежкото здравословно състояние – meninx произлиза от старогръцки и означава мозъчна обвивка. Наставката –ит, подсказва, че става дума за възпаление.

Менингитът е остро инфекциозно заболяване, при което се възпалява обвивката на главният или гръбначния мозък. Менингитът при децата се причинява, главно, от вируси и бактерии, но има и документирани случаи на мемигит, вследствие на протичаща гъбична инфекция.

Както разбрахме, менингитът може да бъде основно бактериален или вирусен. Най-опасни са бактериалните менингити, който дава тежки клинични прояви. Вирусният менингит е по-честата и, в повечето случаи, по-леко протичаща форма, като може да се дължи на всеки вирус.

Вирусният менингит е усложнение на вече протичащи вирусни инфекции, като морбили, заушка и рубеола. Получава се, когато детската имунна система не може да се справи с инфекцията. Според УНГ – специалистите, инфекция на средното ухо, би могла също да прерасне в менингит, поради проникването на гнойната инфекция сред мозъчните клетки.

Как се разпознава вирусният менингит

Заболяването започва да се проявява между 3тия и 10тия ден след заразяването.

При деца до 3-годишна възраст, симптомите на менингит, често се бъркат с тези на обикновен грип – детето е отпаднало и има високо температура. Ако вие или лекуващият лекар погали главичката и се усети подута фонтанела и детето изплаче от болка, незабавно трябва да потърсите спешна лекарска помощ.

При по-големи деца, след 3 години, заболяването, обикновено се разпознава по-бързо. Температурата може да достигне до 40 градуса, детето се втриса и повръща. Оплаква се от силна дразнимост и главоболие, които не отминават от никакви лекарствени и нелекарствени средства.

Може да има болки в крака и сковаване на крайниците. Ако се опитате да накарате детето ви да наведе глава, в случай на менингит, то ще се оплач от силни болки.

При някои деца се забелязва червен обрив по цялото тяло. При някои деца, оплакванията започват с гърч.

При наличие на подобна „картина“, незабавно трябва да закарате детето в болница, където, за да се потвърди диагнозата, ще му бъде извършена лумбална пункция.