Дафиновият лист е доста популярна подправка по нашите ширини, макар и да расте главно по Средиземноморието. Надали има българин, който да не е опитвал ястие „попило“ от ароматите на дафиновия лист.

Оказва се, че той не е само ароматна подправка за любимият боб, а и е много полезен за организма ни.

Днес ще разгледаме защо това е така.

Какви са ползите, които носи дафиновият лист

Макар че дафиновият лист е добил популярност главно като овкусител на ястия, оказва се, че той има и много други ползи, които могат да лекуват:

Мощно противовъзпалително средство

Етеричното масло от дафинов лист облекчава възпалителните процеси в организма ни. То може да има лечебен ефект върху кожни възпалителни заболявания, възпаление на ставите или възпаления по вътрешните органи.

Гордее се с мощните си антиоксидантни свойства

В ароматните листа са открити големи количества каротеноиди, фитохимикали и аскорбинова киселина, които са доказани антиоксидантни вещества. Те се борят с оксидативния стрес, който води до злокачественото преобразуване на клетките, хронични болести и преждевременно остаряване.

Действа благоприятно върху сърцето и кръвоносните съдове

В листата се съдържат органичните съединения – рутин и кафеена киселина. Учени са установили, че рутинът укрепва стените на капилярните съдове, което означава, че дафиновият лист е силно препоръчителен за хора, оплакващи се от разширени и спукани капиляри.

Има проучвания, които установяват, че кафеената киселина редуцира „лошия“ холестерол (LDL), което от своя страна, предотвратява стесняването на артериалните съдове.

Подобрява храносмилането и облекчава проблемите в тази област

Неслучайно можем да го срещнем в много ястия. Преди векове, хората са слагали по няколко листа в обичайно консумираните си ястия, за да подпомогнат храносмилането.

По-късно установили, че той придава и апетитен вкус на ястията. В днешно време, някои специалисти по храненето потвърждават теорията на своите предци.

Специалисти са на мнение, че дафиновите листа имат благотворно влияние върху състоянието на стомашно-чревната флора.

Дафиновият лист облекчава болките в стомаха, действа благоприятно при запек или диария и намалява подуването на корема и чувството за тежест след нахранване.

Подправката допринася за по-пълното усвояване на хранителните вещества, а маслото от дафинов лист може да бъде полезно при храносмилателни проблеми, тъй като притежава и противовъзпалителни свойства.

По-добро здраве за бъбреците ни

Дафиновите листа имат доказани ползи за бъбреците. Според специалисти, чайовете и отварите с дафинов лист, оказват диуретичен ефект, стимулират отделянето на токсини и предотвратява образуването на бъбречни камъни.

Подходящ за диабетици и страдащи от инсулинова резистентност

Както споменахме и по-горе, в дафиновият лист се съдържат фитохимикали. Те могат да подобрят функцията на инсулиновите рецептори и да подпомогнат регулирането на нивата на кръвната захар.