До неотдавна на мода беше козметиката с хиалуронова киселина, а днес всички говорят за Цика кремове. Какво е това и как работи?

Накратко за най-важното за цика кремовете

Цика – това е производно от две думи – азиатска центела. Това растение е с няколко имена, наричат го и тигрова билка. Независимо от това какво име носи, това е звездата с измененията, обусловени от възрастта по кожата.

Отдавна се използва в източната медицина като мощна съставка за обновяване и заздравяване на кожата.

Защо всички говорят за цика

На вълната на популярността цика се оказва, благодарение на корейските козметични марки, които предлагат широк асортимент от средства на основата на лекарственото растение.

В родината на Цика козметиката – Корея, съществува. Когато мъжете е трябвало да влизат в схватка с тигър, по тялото им са се появявали дълбоки рани от неговите остри зъби.

Лекували ги с помощта на екстракт от азиатска центела. Това растение притежава високи заздравяващи и противовъзпалителни свойства.

Днес човечеството не влиза в схватка с тигри, а потенциалът на азиатската центела се използва за борба с признаците на стареене на кожата.

В топ 4 на най-популярните и търсени съставки на съвременната козметика влизат хиалуронова киселина, витамин С, ретинол и азиатска центела.

Какви са ползите от азиатската центела

Кожата на човек се състои от 3 основни слоя – епидермис, дерма и подкожна мастна тъкан.

Горният слой на кожата – епидермисът образува защитна бариера, предпазваща по-дълбоките слоеве на кожата от външно негативно въздействие – радиация, естествено замърсяване, химически вещества във въздуха, алергени.

Цика кремът съдържа в основата си съставки, които укрепват защитната бариера на кожата, затова всички говорят за него. Трудно е да се намери средство, което би било толкова ефективно.

Научните публикации потвърждават високата антиоксидантна активност на азиатската центела. В нейния състав са открити мощни антиоксиданти – азиатикозиди, мадекосиди, азиатикова и мадекосикова киселина.

Освен азиатската центела, цика кремовете съдържат спомагателни вещества – витамини А, В, Е и К, стимулиращи обновяването на кожата, магнезий, мед и други минерали, нормализиращи функцията на кръвоносните съдове, а също и кофеин, стимулиращ клетъчния метаболизъм.

За да се усили действието за заздравяване на раните на крема някои производители добавят в козметиката пантенол и цинк.

Този коктейл от съставки не може да не се отрази добре на уморената кожа. Цика кремовете оказват овлажняващо, заздравяващо и противовъзпалително действие, укрепва се хидро-липидната мантия на кожата и се стимулира синтеза на колаген.

За кого са препоръчителни Цика кремовете

Препоръчват се след провеждане на салонни процедури, увреждащи целостта на кожата – химически пилинги, апаратни методики и инвазивни техники. Ускорява се възстановяването на кожата и стимулира процеса на нейното обновяване.

Ефективни са Цика кремовете и за домашна грижа, особено ако кожата е уморена и реагира на раздразнението на препарати с ретинол и АНА и ВНА киселини.

За притежатели на чувствителна кожа тази козметика може да помогне за заздравяване на напукана кожа и ранички, слънчеви изгаряния.

Основните активни вещества на Цика кремовете могат да са спасение за кожата с псориазис, тъй като успокояват раздразнението и възвръщат комфорта на кожата.

Козметиката на основата на центела е препоръчителна за хиперчувствителна реактивна кожа, а екстрактите от това растение могат да влизат в състава на детската и anti-age козметиката.

Какви Цика средства съществуват

Производителите на Цика средства не стоят на едно място, и днес произвеждат много други средства на основата на азиатска центела.

Това са серуми и тонери за лицето, успокояващи кожата след контакт с дразнители – ултравиолетови лъчи и външно въздействие; маски за лице, преобразяващи уморената кожа; anti-age средства за борба и с бръчките и други проявления на възрастта; средства за заздравяване на рани и напукана кожа и ранички на устните.

Козметиката на основа на азиатска центела е отлично средство в грижата за суха, старееща или чувствителна кожа, тъй като стимулира образуването на колаген, а това означава, че се удължава младостта на кожата.

При отчитане на нейните високи заздравяващи свойства, помага и в борбата с пъпките, способствайки за скоростно заздравяване на раните и почистване на кожата.