Бенките, луничките, петънцата…всички тези характеристики на нашата кожа я правят уникална и неповторима. Бенките могат да бъдат много интересни и красиви, но могат да бъдат и опасен белег за развитието на злокачествен процес.

Затова е важно да разграничим доброкачествените от злокачествените бенки по тялото и да знаем кога да се отбием до лекарския кабинет.

Опасни ли са обикновените бенки

Повечето бенки са доброкачествени кожни образувания, които се срещат по кожата на почти всеки от нас. Бенките или известни още, като невуси, се появяват заради промяна в структурата на тъканта и струпване на меланоцити.

Меланоцитите са клетки, които образуват пигмента меланин, на който се дължи промяната в цвета на косата, тена на кожата и цвета на очите.

Невусите могат да са вродени или да се появят в детска или юношеска възраст.

Доброкачествената бенка е симетрична, с кръгла или овална форма. Цветът на бенката е равномерен, по-често, по-близък с цвета на кожата, но може да бъде и по-тъмен или розовеещ. Обикновените бенки имат ясни очертания.

Макар и много рядко, доброкачествените бенки могат да прераснат в злокачествени, вследствие на влиянието на много фактори.

Някои хора имат по кожата т.нар. диспластични невуси. Те трудно се различават от обикновените бенки, на пръв поглед. Те са с неправилни форми и често избледняват в околната част на кохата. Те могат да бъдат гладки, груби или пък камъчест вид. Другото, по което се различават от незлокачествените невуси е рискът от малигнизация, който е значително по-голям при диспластичния невус.

Как изглежда злокачествената бенка

Нарича се меланом. Меланомът е злокачествено образувание.

Те се различават съществено от невусите, но пък и лесно могат да останат незабелязани за по-дълго.

Меланомът е с неправилна форма, асиметричен и инфилтрира и в околната тъкан. Ръбовете на бенката могат да бъдат назъбени, неясни или изтъркани. Често, този тип бенки избледняват в останалата част на кожата.

Обикновено са по-големи от 7 милиметра в диаметър и нарастват бързо и имат груб релеф.

Могат ли да се премахнат злокачествените бенки

Отговорът е, да! Премахването на такава бенка е силно препоръчително, тъй като е предпоставка за възникване на меланом и рак на кожата.

Процедурата по диагностицирането и премахването на злокачествена бенка, независимо каква е нейната големина и разположение, трябва да се осъществява от лекар в стерилни условия. В днешно време, при здрави хора, силно препоръчително е осъществяване на процедурата чрез: лазерно лечение. Замразяване с азот, електрокоагулация, лазер или химично смелане.

Премахването не се отнася само за злокачествените бенки, а и за тези, които са на неподходящи места – стъпало, длани, гънки и т.н.