Някои жени смятат, че разделянето на кремовете на дневен и нощен е само маркетингов трик. Тези средства обаче са с напълно различен състав, обусловен от тяхното предназначение.

Същевременно основна задача на дневния крем е да защити кожата от околната среда – замърсявания, промени в температурите и ултравиолетовите лъчи, нощният крем е предназначен да възстановява кожата и да активизира процесите на регенерация.

Какви вещества трябва да има в него, за да е наистина ефективен

1.Ретиноиди

Производните форми на витамин А са едни от най-известните компоненти за подмладяване на кожата. Някои експерти дори смятат, че равни на тях няма.

Ретиноидите стимулират обновяване на кожата, предотвратяват последствията от фотостареенето – преждевременни бръчки и хиперпигментация, предотвратява се разрушаването на колагена.

Тяхното редовно приложение прави кожата визуално по-млада – гладка, свежа и мека, а също и намаляват мрежата от бръчки.

При отчитане на факта, че ретиноидите повишават фоточувствителността на кожата, то е най-добре да се използват именно при нощните средства.

Как да ги разпознаем – на етикета на крема ретоноидите могат да се обозначават като ретинолова киселина, третиноин, ретинол или ретиналдехид.

2.Витамин В3

Тази любима съставка на чувствителната и раздразнена кожа. Мигновено успокоява раздразнението и възпалението, възстановява защитната бариера, благодарение на което кожата става по-малко чувствителна към външното въздействие.

В състава на нощните средства витамин В3 стимулира обновяването на кожните клетки, лекува възпалението, подобрява еластичността на кожата. Витамин В3 също работи като антиоксидант – предпазва кожата от окислителен стрес и удължава нейната младост.

В списъка със съставките витамин В3 може да се „крие” под названията Ниацинамид, или витамин В3.

3.Хиалуронова киселина

Една молекула хиалуронова киселина може да задържи до 1000 молекули вода, като се предотвратява загуба на течност. Ако концентрацията на хиалуронова киселина в кожата е достатъчна, тя изглежда свежа, има обем. А ако е обезводнена или суха, то се стига до бързо стареене, по нея по-рано се появяват бръчки и други следи на възрастта.

Как да я разпознаем – в състава на козметиката се изписва като Hyaluronic acid, като колкото е по-напред в списъка със съставките, толкова е по-високо нейното съдържание.

4.Пептиди

Това са вещества, във формулата на които влизат от 2 до 50 аминокиселини, тоест белтъчни съединения с доста здрава връзка. Лесно те преодоляват епидермиса, достигайки вътрешните слоеве на дермата, и дават на кожата импулс за обновяване, а също се стимулира синтезът на колаген.

Още една ключова роля на пептидите е борбата с окислителния стрес и възстановяване на увредените клетки. Благодарение на тяхната работа кожата изглежда млада и красива.

5.Витамин С

Известната на всички ни аскорбинова киселина се използва не само в медицината, но и в индустрията на красотата. Това е една от най-активните съставки, поддържащи младостта и здравето на кожата. Ролята на витамин С е толкова голяма, че е трудно да се надцени.

Този компонент участва в много биохимични процеси вътре в организма, удължавайки младостта и забавяйки стареенето на клетъчно ниво. В дневните кремове витамин С предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи, бори се с пигментацията и освежава цвета на лицето. А в нощните средства – ефективно възстановява кожата, намалява реакцията на хиперчувствителност и я подмладява.

Когато избирате крем с витамин С за предпочитане са тези в затъмнена опаковка, снабдени с дозатор. Витамин С трудно понася прякото слънчево въздействие и постъпването на кислород.

6.АНА и ВНА киселини

Помагат за ободряването на дори много уморена кожа, придавайки ѝ красив и младежки вид. Киселините излющват горния слой на кожата, премахвайки мъртвите клетки и стимулирайки появата на нови, млади.

Освен това АНА киселините понижават концентрацията на калциевите йони в епидермиса, благодарение на което клетките растат по-активно и се възстановяват.

В състава на нощния крем могат да влизат различни киселини – бадемова, гликолова, винена, салицилова, млечна и други. С най-голям потенциал е гликоловата киселина, тъй като молекулната ѝ маса е най-малка. Дълбоко прониква в кожата, като веднага се включва в клетъчната дейност.

7.Витамин Е

Това са цяла група активни вещества – токофероли. Това са мощни антиоксиданти, които разрушават агресивните молекули на кислорода и така се предотвратяват разрушения, които нанасят.

Освен витамин на красотата, както наричат витамин Е, задържа влагата в кожата, понижава интензивността на възпалителните процеси, стимулира обновяването на клетките.

Още едно предимство – не предизвиква раздразнения, дори и да присъства в средство с висока концентрация и е подходящо за чувствителна кожа.