Познавате ли някого, който никога през живота си не е изпитвал стрес? Медузите, охлювите и дърветата може и да е знаят какво е това стрес. А хората заедно със способността да мислим, сме получили и възможността да чувстваме и преживяваме. И да изпитваме стрес, след което се успокояваме и се връщаме към норма, и това съвсем не е лесно.

Но това е много по-лесно да се направи, ако използваме един или няколко трика.

Стрес и неговите последствия

Сама по себе си способността да изпитваме стрес съвсем не е толкова лоша. Организмът реагира на възникващите дразнители или на опасността, като се привежда в бойна готовност – нервните са под напрежение, мускулите са в тонус, реакцията е ускорена, вниманието и концентрацията са на висота.

Човек е готов да се бори за себе си, за своите близки и за своите интереси. Това състояние е много продуктивно в определени ситуации – за кратко време.

Дълго да останем под напрежение – не е възможно, това изразходва енергия и не е рационално. Постоянният стрес изтощава организма и може да доведе до разстройство на здравето.

Отдих и пълноценен сън

Умните гора отдавна говорят – във всички непонятни и неприятни ситуации да лягаме да спим. Добре наспалият се човек може да поеме много, а вчерашните неприятности някак сами по себе си се разрешават. Или престават да имат значение.

Ако заспиването не е възможно, тогава могат да се използват спомагателни средства – чаша топло мляко, ако ви харесва – с канела и мед, валериан или ментов чай.

Полезно е да се спи в добре проветрявана стая, на тъмно, приятно на допир, чисто пране, удобна възглавница. И целият свят ще замълчи, и ще зачака на прага. Сънят – първото лекарство срещу стрес.

Разходка насаме – с детето или с кучето

Това е най-простото и нерядко ефективно средство за пренасочване на вниманието и начин да престанем да се фиксираме върху травмиращата ситуация.

Разходките за полезни при всяко време. Най-важното е да се съсредоточим върху това, което става около нас. Ако се разхождаме сами, можем да слушаме любима музика или да си пуснем аудиокнига.

Когато се разхождаме с детето, трябва да съсредоточим цялото си внимание върху него. За него е полезно и интересно слуша собствения си разказ за околния свят – за дърветата, за птиците, за облаците, за времето.

Физическа активност – полезна не само за тялото

Когато нервите са пред скъсване, ни се иска само да хвърляме и да блъскаме, но не ни се ходи на тренировка. Каква тренировка, когато от напрежение не можем да си намерим място?

Неправилно желание – в състояние на стрес и напрежение са много полезни физическите натоварвания. И не само защото когато спортуваме, се изпотяваме и се съсредоточаваме повече върху дишането.

По време на интензивна тренировка в организма се образуват ендорфини, които се наричат още хормони на радостта. И работата на мускулите може сама по себе си да подобри настроението.

Дихателни упражнения

Интензивните физически упражнения са полезни още по една причина – налага се равномерно и дълбоко да дишаме. Правилното дишане помага в борбата със стреса.

Неслучайно всички практики е препоръчително да започват с дихателни упражнения. Понякога, за да се успокоим, е достатъчно да се концентрираме върху правилното дишане.

Това помага за укрепване на самоконтрола и за справяне с нервозността.

Почистване у дома и в мислите

Нещо удивително ефективно – въвеждане на ред у дома, на двора или на любимо друго място. Трябва да се отдадем на всички мисли за почистване – и след известно време редът се установява в душата.

Пътешествие

Едно от най-добрите средства за пренасочване на вниманието с проблемите с удоволствието. Не е важно къде ще отидем – на кратка екскурзия или на околосветско пътуване, стига ни е по джоба.

Трябва обаче да си създадем правило – всички проблеми остават у дома, няма за какво да ги вземем. Ще се върнем и всичко ще решим.

Ако за времето на пътешествията всичко не се реши от само себе си или загуби актуалност.