Добрият шампоан, правилно избран според типа коса, помага за поддържане не само на красива, чиста, но и за здрава коса.

С какво трябва да сме наясно, за да си купим подходящ шампоан

За суха коса – меки шампоани

Ако можете да си позволите да си миете косата веднъж два пъти седмично, кичурите се наелектризират, връхчетата цъфтят, то тогава имате суха коса. Шампоанът за тях трябва да бъде с по-меки повърхностно-активни вещества и повече овлажняващи компоненти, например, масла от ши и авокадо, пантенол, глицерин, ланолин, растителни екстракти.

Шампоаните с отметка за ежедневно използване са много подходящи за суха коса, тъй като съдържат щадящи ПАВ и повече овлажнители.

За нормална коса без агресивни ПАВ

За миене на нормална коса могат да се използват всякакви шампоани, които не влияят на естественото отделяне на кожен себум. Това са шампоани с рН 5,5-7. Желателно е в средството да няма агресивни повърхностно-активни вещества, например, амониев лаурил сулфат, останалото зависи от личните предпочитания.

За мазна коса – балансиращи шампоани

Мазните коси са най-трудни за поддържане, тъй като неправилният избор на козметични средства може да усили образуването на кожен себум, и кожата да се обезводни.

Ако косата се омазни бързо, то следва да се обръща внимание на шампоаните с отметка „балансиращ” и „регулиращ”.

Тези продукти обикновено съдържат абсорбиращи вещества, например, глина, цинк, растителни екстракти, които регулират синтеза на мастни жлези, витамини А и С.

Добре е, ако шампоанът съдържа екстракти от коприва, шафран, кора от дъб, лайка.

Към повишеното омазняване често се добавя чувствителност и раздразнение на скалпа. За предпочитане са шампоани, а също и допълнителни средства, например, серуми с отметка „успокояващи”.

Тези продукти облекчават неприятните усещания и възстановяват рН на кожата.

За грижа за мазната кожа е по-добре да се избират професионални шампоани. Тези, които се продават по магазините съдържат предимно агресивни, по-евтини ПАВ, които почистват скалпа до такава степен, че започва да скърца.

Освен това те са и неутрално рН, или са с близко до алкалното, което също способства за подсушаване.

Толкова агресивно почистване и отмиване на цялата естествена кожна смазка до това, че мастните жлези започват да действат още по-активно, а кожата се обезводнява.

Професионалните продукти имат за цел възстановяване на баланса на кожата.

Основна задача – почистване

Основната задача на всеки един шампоан е добре да почисти и да освежи кожата на главата, затова шампоаните се избират по типа кожа на главата, а не на самата коса.

Шампоанът е почистващ продукт, тоест не трябва да му се възлагат твърде големи надежди – овлажняване, подхранване, възстановяване, защита – всичко това са функции на допълнителната грижа.

Ако кожата на скалпа е проблемна и косата е нормална, то не е задължително да се купува скъп шампоан. По-добре е да се избере качествена допълнителна грижа и да се подбира по-прост шампоан, който ще почиства или ще прави косата по-тежка.

За боядисана коса е необходима специална грижа

Грижата за боядисаната коса трябва да е насочена към защита на изкуствения пигмент от отмиване. За тази цел се използват шампоани за боядисани коси.

Те съдържат меки повърхностно-активни вещества, които минимално отмиват пигмента, а също и водоразтворими силикони, които обвиват косъма, така задържат влагата и не пигментът не се отмива.

За стабилизиране на цвета след боядисване – кисел шампоан

Киселите шампоани, наричани още и технически, предназначени за завършване на процеса на боядисване. Боята за коса създава силна алкална среда и отваря кутикулите на косъма за проникване на пигмента.

След процедурата следва да се използва кисел шампоан, който възстановява алкално-киселинния баланс и затваря кутикулите. Обикновените шампоани не са подходящи за тази цел.

За увредена коса безсулфатни шампоани

За увредена, отслабена коса е по-добре да се използват безсулфатни шампоани. Те са най-щадящи, с понижено ниво на pH, внимателно се почиства скалпа, без да се пресушава.

Алкалните шампоани по-добре почистват, но при редовно използване могат да пресушат, дори и увредената коса.