Творческият потенциал днес е една от най-важните характеристики на успешния човек.

Защото творческите хора с нови идеи, с положително отношение към света, със съзидателен характер, днес се ценят много по-високо, отколкото обикновените изпълнители и работещи.

„На някои им е провървяло да се родят творчески натури“ – най-вероятно ще си кажете вие. Но творческите способности и креативността могат да се развиват и то с най-приятните занимания.

Повечето от нас са чували, че есента е времето на меланхолията и че именно през този сезон настъпват депресивните състояния и други подобни.

И това не е случайно, тъй като с намаляването на светлата част на деня, постоянното облачно или пък дъждовно време, се отразяват неблагоприятно на психическото състояние на всички нас.

Ако се обърнем към физиологичната си същност, то разбира се човешкият организъм получава много по-малко слънчева светлина и по този начин започва да се бунтува и да привежда нашето настроение в състояние на униние и тъга по отминалото лято.

Но ние като умни и образовани хора, и, разбирайки причината за настъпването на подобни есенни депресивни състояния, поне сме длъжни да ги предотвратим, а като максимум да се възползваме от есента като истинско благо.

Какво можем и е необходимо да направим, за да бъдем креативни, душата да ни пее и да ни идват в главата гениални мисли?

1. Разходки в парка

Именно такова едно приятно есенно занимание може да се определи като творческо. Разхождайки се из парка се постарайте да не мислите за нищо, а просто да се наслаждавате на красотата и да я забелязвате.

Съсредоточете своето внимание върху яркостта и многостранността на краските. Затворете очи и вдъхнете от златната есен, която е изпълнена с чудесна прохлада.

Направете опит да виждате и да се изпълвате със всичко прекрасно наоколо, наслаждавайте се на това, което ви дарява природата.

2. Медитация

Именно през есента дори и природата забавя своя темп. Това е отлично време, за да медитирате спокойно, тъй като по време на медитация нашият мозък също се забавя.

Станете рано сутринта, погледнете през прозореца, колко е спокойно. Затворете очи и вдишайте дълбоко. Постарайте се да не мислите за нищо.

Можете в своите мисли да си представяте величествената, спокойна есенна гора. 10-минутната медитация ще осигури на вашите мисли дълбок творчески оттенък.

3. Събиране на гъби в гората

На всички е известен фактът, че търсенето на нещо – е творчески процес. Така че защо да не съвместите приятното с полезното?

Отличен начин да прекарате почивните си дни с приятелите или със семейството, събирайки гъби. Весело време за прекарване в творческо търсене.

4. Вкусно и полезно готвене

Есента щедро ни дарява множество вкусни и полезни храни, които могат да се превърнат във вкусни и необичайни ястия.

Проявете творчество и организирайте за семейството си кулинарен празник, използвайки есенни дарове – ябълки, круши, тиква, фейоха, шипка, джинджифил, гъби. Тъй като ще бъде вкусно, полезно и с творчески подход.

5. Четене на книги

Есенните вечери, когато навън е вече хладно, можете да се усамотите с прекрасна книга, или пък да прочетете интересна статия, разбира се избягвайте четенето на новинарски такива или пък на жълти, а на някоя, която наистина ще ви информира за нещо, което ще ви бъде полезно в дългосрочен план.