Зъбната болка е коварна и непредсказуема. Способна е да застигне човек внезапно по всяко време на денонощието, разваляйки уикенда или като стане причина за прекарване на безсънна нощ.

В такава ситуация невинаги има възможност да се посети веднага зъболекар. Как сами да облекчим състоянието си до идването на лекар?

Начини за намаляване на зъбобола

Вариантите за долекарска помощ зависят от интензитета на болката и от вашето състояние. Не се захващайте със самолечение, ако допълнително е възникнало подуване на шията, на лицето, внезапна слабост, световъртеж.

Тези опасни симптоми могат да са признак на разпространение на инфекцията в лимфните възли или в кръвоносната система.

За да спрете разпространението на патогенните бактерии из целия организъм, незабавно извикайте спешна помощ или тръгнете към най-близката болница.

Самопомощта е разрешена само в случай, че зъбоболът е изразен слабо или самото болезнено усещане е притъпено.

Жабурене

Когато дискомфорт възникне при употреба на сладка, студена или гореща храна, то незабавно прекратете храненето. За да премахнете остатъците от храната, внимателно почистете устната кухина с четка.

След това изплакнете устатата с чиста вода и се вслушайте в усещанията си.

Обикновено подобни мерки са достатъчни за преустановяване на болезнените усещания. Но не оставяйте без внимание този случай.

Храненето не би трябвало да се съпровожда от неприятни усещания.

Ако това жабурене не облекчи състоянието ви, то тогава използвайте разтвор със сода. За неговото приготвяне и чаена лъжичка сода за хляб.

Антисептичното средство облекчава възпалението на венците и успокоява болезнения зъб.

За жабурене при зъбобол са подходящи билките, притежаващи дезинфекциращи свойства:

• Лайка;
• Дъбова кора;
• Шафран;
• Живовляк;

Необходимо е 1 супена лъжичка от някоя от тези билки сушена или прясна, която се залива с чаша вряла вода. Оставя се да изстине за 15 минути. След това се прецежда и се пристъпва към жабурене на устата.

Лосиони

Още един метод за експресна помощ при зъбобол – лосиони, приготвени от етерични масла от бадем, мента, лимон и арган. Вземете едно от предложените средства, нанесете няколко капки върху памучен тампон и ги приложете към болезненото място.

Като нов тампон се поставя на всеки 20 минути. Ако не усетите подобрение, използвайте готови лекарствени препарати.

Аптечни средства

Класически метод за облекчаване на зъбобол – прием на обезболяващо. Ще ви помогне таблетка ибупрофен или парацетамол. За да не предизвиквате странични ефекти, не надвишавайте дозата на избраното лекарство.

Когато болката е свързана с растеж на мъдрец, то тогава за облекчаване на подуването и възпалението на венците помагат специални гелове, което могат да се намерят в почти всяка аптека.

Средството се нанася 2 пъти дневно с тънък слой. Тази терапия се продължава 3-4 дни. Ако неприятните усещания останат, потърсете лекарска помощ.

Отвличащи маниери

Когато човек превключи вниманието си върху интересно събитие, той забравя за по-рано безпокоящата го болка. Погледайте интересен филм, почетете интригуваща ви книга или си поиграйте с децата.

Положителните емоции, смехът, веселбата, помагат за справяне с дискомфорта.

Какво не трябва да правите при зъбобол?

Когато на човек го боли зъб, той прави всичко възможно да се отърве от досаждащото му неудобство. В такива момент е готов, дори на най-екстремните методи.

Въоръжавайки се с огледал, страдалецът пристъпва към изследване на устната кухина. За да намери източникът на болката, той с пръсти притиска всеки зъб. Но това е лоша идея, която не бива да се прави.