Кадифеният сезон е прекрасно време да се поглезим на плажа и да се сдобием с красив, равномерен загар. Но как да направим така, че да съхраним загара за дълго време? Не съжалявайте, Lechenie.bg ще ви споделим с вас всички тайни и полезни препоръки.

4 ефективни начина да съхраним загара след лятната почивка

Какво влияе на устойчивостта на загара?

Разбира се, основният фактор е къде сте се пекли – на морето или на вилата. Не е тайна, че морския загар не е толкова устойчив и по-бързо избледнява.

А така нареченият континентален тен е по-устойчив и по-дълго се задържа. Обикновено загарът се формира за около 14 дни.
Ако кожата ви е матова, средно тенът се задържа около 60 дни.

Но при светла кожа – максималната продължителност е 45 дни. А притежателките на съвсем бяла кожа могат да се порадват на шоколадовия тен само до 20 дни.

Как да направим загарът по-устойчив?

Способ №1 – трябва да увеличите приема на витамин А

Тъй като на слънце кожата става суха, и е необходимо подхранване, което може да се осигури напълно от витамин А. Опитайте след душ или вана да използвате различни масла за тяло.

Също витамин А се съдържа в морковите, прасковите, кайсиите и пъпешите. За да наситите тялото си отвътре –пийте сок от моркови и праскови. Това ще се превърне в естествен крепител на загара.

Способ №2 – овлажняване и защита на кожата

За да съхраните загара, колкото се може по-дълго, задължително условие е овлажняване на кожата с крем. След продължителен престой на слънце, както казахме и по-горе, кожата се изсушава.

Затова ако навреме не я защитите, започва да се бели и за загара можете да забравите. Но ако я овлажните, загарът ще се съхрани за по-дълго време. Също съществуват и специални средства за след излагане на слънце. Можете и да използвате и тях.

Способ №3 – щадящо почистване

Мекият пилинг е нужен, за да се обнови оттенъка на кожата. Най-добре такова почистване да се направи 3 седмици след връщането от отпуск. Ефектът може да се укрепи с овлажняващ лосион с тонизиращ ефект.

Способ №4 – народни средства за закрепване на загара

Едно от народните средства е протриване на кожата с кафе или с черен чай. Още един народен метод е протриването на кожата с отвара от лайка.

За тази цел залейте 8 супени лъжици сухи цветове с литър вряла вода и сложете капак отгоре. Оставя се да престои така 2 часа. Това средство се препоръчва за използване ежедневно след душ.

Но пък можете и по друг начин да запазите тена, като например и след като се върнете от морето продължите да си правите слънчеви бани, защото такава възможност със сигурност.

Денят все още е дълъг, и дори и след приключване на работния ден , слънцето е силно и човек може да си направи страхотни слънчеви бани, и най-важното е, че няма да има никаква опасност от изгаряне.

Разбира се, не е наложително да ходите на градския басейн, можете да си правите слънчеви бани и на терасата вкъщи – 15-20 минути са напълно достатъчни за поддържане на тена, дори и са полезни за здравето, защото получавате така дозирано количество витамин Д.