По време на летен отпуск кожата страда особено силно от излишъка слънчеви лъчи, от което става мазна, появяват се пъпки и признаци за раздразнение.

Затова е необходимо внимателно да се следи за нейното състояние.

Овлажняване с помощта на подходящи средства, почистване на порите от токсини и черни точки, и едновременно предотвратяване на по-нататъшна поява на подобни проблеми.

Използването на правилни козметични средства ще облекчи ситуацията. Но е важно да се знае какви кремове могат да се използват, а какви е по-добре да се отложат за по-късно.

Защо страда кожата след отпуск?

Дерматолози и козметици ненапразно говорят, че прекарването много време на слънце е вредно. Но не всички се вслушват в тези съвети. Особено когато става въпрос за плаж и море по време на летния отдих.

След тези слънчеви бани наред със соленото море, кожата провисва, често се появява чувство за стегнатост и малки бръчки.

Всичко това е признак, че не ѝ достига влага и се обезводнява. Това е доста често срещан проблем, възникващ заради излишък от ултравиолетови лъчи.

На свой ред те способстват за появата на свободни радикали, които нарушават хидролипидната бариера. Това е една от основните причини за преждевременно стареене на кожата.

От жегата организмът започва да отделя прекомерен секрет и да води до образуване на черни точки. Запушените пори не е толкова лесно да се почистят с обикновено миене с помощта на гелове или лосиони.

За тази цел са необходими пилинги и ексфолианти – само с тяхна помощ могат да се почистят черни точки. Важно е да се грижим за лицето и да не допускаме състояния, при които са необходими скъпи козметични процедури.

Още една неприятност, която може да се очаква след отпуска, това е развитие на купероза.

Така се нарича състоянието, при което се нарушава кръвообращението на лицето и се появява мрежа като последствие от разрушени и изтънели капиляри.

Първо се появява леко зачервяване, след това започва раздразнение и могат да се появяват пъпки. На последния етап кръвоносните съдове стават много различими.

Освен това може да се почувства парене или сходни неприятни симптоми. Този проблем често възниква, заради въздействие на слънчевите лъчи в солариума.

Всички симптоми могат да се отстранят с лек масаж и специални средства, облекчаващи зачервяването и възпалението, и подходящи за притежателките на чувствителна кожа.

Каква трябва да бъде грижата?

Трябва да се борим с обезводняването и сухотата, за да възстановим хидробаланса. Изчезва усещането за стегнатост, бръчките започват да се заглаждат, разбира се, това не става с една процедура.

Трябва да се обръща особено внимание на зоната на клепачите, назолабиалните гънки и челото. Именно там най-често се появяват бръчки. Най-добре е процедурата да започне с лек масаж.

Лицето се масажира от подбрадичката и по-нататък към бузите. След това масажът трябва да засегне областта на челото.

Възглавничките на пръстите внимателно следват в различни посоки, като се започне от средата. След това се нанася крем с овлажняващо действие.

В грижата за кожата след отпуск задължително се включват средства, които съдържат колаген. Първо е най-добре да се използва емулсия и след това да се нанася крем с овлажняващ ефект.

Използването на лосиони не се препоръчва, подхранващите и мазни кремове също не са подходящи, тъй като запушват порите.