С настъпването на хладното време нашата коса се нуждае от особена грижа. Съблюдавайки тези 7 правила през есента и зимата, можете да забравите за проблема със сухата и цъфтяща коса.

1. Подстригвайте цъфтящите краища на косата

Грижата за косата при хладно време трябва да започва с посещение при фризьор. Помолете го да подреже цъфтящите краища. Това ще придаде на косата ви по-здрав вид.

Съществуват специални средства за коса, които не и позволяват да цъфти. През есента непременно си вземете такива средства. Също е полезно краищата на косата да се обработват със суроватка.

2. Витамини за коса

Естествено косата не абсорбира никакви полезни вещества, но това не се отнася за фоликулите. За да върнете естествения блясък на косата, е препоръчително да използвате специални средства, обогатени с витамини А, С и Е.

Също е важно самият организъм да се подхрани отвътре. Ако имате здравословни проблеми като хиповитаминоза, то е желателно да се обърнете към лекар, за да ви се назначат съответните витаминно-минерални комплекси.

3. Масло за краищата на косата

Дългата коса обикновено е смесена по тип. Така например – в корените е мазна, а по краищата суха. Затова за краищата на косата през есента и зимата е целесъобразно използването на маски с различни масла, например зехтин, бадемово или рициново. Що се отнася за средствата за грижа за корените на косата, то в техния състав трябва да присъстват екстракти от алое или лайка.

4. По-често се решете

При хладно и студено време по-често разресвайте косата си. При разчесване правите масажни движения, като по този начин снабдявате космените луковици с кръв. Така корените ще станат значително по-здрави. Най-добре за ресане е да използвате четки с естествен косъм.

5. Спрете да изправяте косата си

При студено време е желателно да се откажете от изправянето на косата. Но все пак, ако използвате такива аксесоари, то за предпочитане са тези, които имат керамично покритие.

6. Използвайте копринена калъфка

Сменете памучната си калъфка с копринена. В състава на коприната влизат белтъци, които помагат за премахването на излишното електричество от косата. Също помага и носенето на копринена шапка и дори само няколко минути са напълно достатъчни.

7. Маски за коса

През есента и зимата задължително следва да си правите маски за коса. Можете да подберете подходящите за вас маски. В есенно-зимния период най-подходящи за маските от мед, сок от алое и масло от репей.

Медената маска се прави по следния начин – необходими са ви жълтък, чаена лъжичка рициново масло и 1 ч.л. мед. Всички тези продукти се смесват добре и се нанасят на косата. След което косата се увива с найлон, а върху нея сложете кърпа. Останете така за около час и измийте косата.

Също така са много полезни за косата маските със съдържание на етерични масла, например масло от розмарин или иланг-иланг.

Ако желаете да си направите маска сами, то за тази цел можете да използвате различни продукти.

Най-елементарният вариант е маската от вкиснало мляко, като разбира се, не е задължително да е такова. Ако имате вкиснало мляко или извара не бързайте да ги изхвърляте. Вкисналото мляко може да се използва за косата. Нанесете маската от вкиснато мляко върху косата половин час преди да си вземете душ.