В повечето случаи се назначават антибиотици с широк спектър на действие, които оказват неблагоприятно въздействие върху стомашно-чревния тракт и черния дроб.

Затова и правилно подбраното хранене ще спомогне за по-лесно понасяне на приема на антибиотици.

1. Питеен режим

Антибиотиците трябва да се приемат само с вода 200-300 мл, и през деня да се изпиват 2.5-3 литра вода, а децата 1.5-2 литра. Сокове и чайове могат да се пият, но не и с тях да се приемат антибиотици.

Не се препоръчва пиенето на сок от грейпфрут, тъй като при прием на антибактериални препарати могат да възникнат алергични реакции, а сокът от грейпфрут способства за увеличаване на хистамина в кръвта, който усилва алергичните реакции.

Млечни продукти е по-добре да не се употребяват, тъй като не са съвместими с някои антибиотици. Алкохолните напитки – водка, вино, бира, слабоалкохолните, ликьорите са абсолютно забранени.

2. Хранене

Продуктите, които трябва изобщо да не се консумират това са тези, които натоварват черния дроб и стомашно-чревния тракт. Изключва се мазното, печеното, пушеното, пикантното, консервираното с добавен оцет.

Следните категории хранителни продукти са абсолютно забранени:

1. Месо – свинско, агнешко;
2. Колбаси – пушени, със сланина, наденици;
3. Мазно и пикантно – сланина, майонеза, кетчуп, горчица, хрян;
4. Пържено – яйца, пържоли, риба;
5. Тестени изделия – торти, сладкиши,чипсове, бисквити с набухватели,бял хляб;

Продукти, които се препоръчва да се употребяват

1. Варено месо – телешко, пилешко филе;
2. Риба – варена или запечена;
3. Хляб – пълнозърнест с трици, черен;
4. Яйца – твърдо сварени;
5. Плодове – ябълки, сушени кайсии, банани, мандарини, киви, ананас, лимон;
6. Зеленчуци – моркови, броколи, китайско зеле, обикновено зеле, тиква;

Тъй като поради ограниченията в храненето е трудно да се набавят всички необходими на организма се препоръчва по време и след приема на антибиотика да се пият витамини и минерали.

За защита на черния дроб по време на приема на антибиотици се препоръчва приемът на хепатопротектори, които могат да се назначат само от лекар.

Също по време на курса, но отново по преценка на лекаря, могат да се изпишат противоалергични таблетки, с цел избягване на алергични реакции.

По време на лечението с антибиотици имунната система трябва редовно да се „подхранва“ с протеини – животински белтъци. Варената и печената риба, дневна порция от 250 грама, ще ви осигури всички необходими белтъци.

Както казахме по-горе за свинско и говеждо трябва да забравите, докато приемате антибиотици, а и известно време след това. Но пък телешко, пилешко и пуешко можете да хапвате с удоволствие.

Приготвянето на пара се смята за най-полезно по време на антибиотикотерапията.

Но все пак месото може да се запича, но това задължително трябва да се прави на фурна, в никакъв случай обаче в микровълнова печка – микровълните трансформират белтъка, като го правят по-малко питателен.

Най-оптималното ястие по време на лечение с антибиотици са пържолите на пара.

В листовките към антибиотиците понякога се срещат упоменавания на продукти, които са несъвместими с препаратите.

Например, по време на прием на еритромицин и на тетрациклин от менюто следва да се изключват млякото и млечнокиселите продукти, някои от най-новите препарати се разрушават в кисела среда – и затова такива антибиотици не трябва да се приемат с мляко или ябълков сок, лечението няма да има никакви резултати – инфекцията както е била, така и ще си остане.