Всеки знае, че хапването на любима храна може да ни дари с щастие. Понякога обаче, именно прекаленото наслаждаване на любими храни, може да не докара неприятни здравословни проблеми, които моментално превръщат вкусното ястие в лош спомен.

Ако сте един от милионите хора, страдащи от гастрит, то най-вероятно разбирате за какво говоря. Затова, днес ще поговорим повече, за оптималният и правилен режим на хранене при гастрит.

Но първо…какво представлява гастритът

Гастритът, всъщност, е обобщаващ термин за група възпалителни заболявания на стомашната лигавица. В зависимост от продължителността на клиничната изява, гастритите могат да бъдат:

  • Остри гастрити – Представляват преходни състояния в резултат на моментната експозиция и въздействие на различни агресивни фактори. Като агресивни фактори се определят: високите или ниски температури на приетата храна; неволното или нарочно поглъщане на химични агенти (киселини или основи); вирусни, бактериални или хранителни интоксикации.
  • Хронични гастрити – Това са състояния на възпаление на стомашната лигавица, при което агресиводействащия фактор въздейства продължително време. За хроничен гастрит говорим при наличието на някои от следните фактори: рефлукс (връщане) на дуоденално съдържимо и жлъчка, носителство на Helicobacter pylori, пернициозна анемия.

Симптоми, говорещи за наличието на гастрит

Диагнозата гастрит, може да се постави категорично след преминаването през ендоскопско изследване, тест за носителство на Helicobacter pylori, както и идследване на стомашната киселинност.

Клиничната картина, също, е от голямо значение: парене в областта зад гръдната кост (киселини), подуване и дискомфорт в корема, често хълцане и оригване, загуба на апетит, гадене, наличие на тъмни изпражнения и др.

Как да се храня, ако имам гастрит

На първо място, от изключително значение е, да съставите списък с храните, които обострят симптомите на гастрита. За целта се опитайте, в продължение на 1 до 2 седмици, да се храните по обичайното си меню.

Записвайте всяка храна, която е предизвикала «нежелани реакции». Записвайте и храните, от чийто мирис и вкус ви се гади.

Добре би било да отбелязавате, дали симптомите на гастрит са възникнали сутрин, по обяд или, пък, вечер.

След изминалия период, през който сте водили този дневник изпробвайте да изключите съответните храни от менюто си. Може да обогатите менюто си с: броколи, ананас, моркови, цвекло, спанак, сладки кортофи, месни продукти, чиято термична обработка не изисква използването на твърде много масло или олио.

Някои подправки могат да помогнат за здравето стомашната лигавица, като такива са: куркума, чесън, джинджифил, риган.

Внимавайте и какво пиете! Кафето, твърдият алкохол и прекалено сладките напитки дразнят допълнително лигавицата на стомаха. Можете да ги замените с зелен чай, пресни сокове (без захар) и, не на последно място, достатъчно прясна вода!