За грижите за себе си и собственото здраве се говори постоянно. И всички знаят за това, но никой не желае да се заеме със самия себе си.

Макар и повечето да се заричаме да придобием полезни навици още в началото на годината, които да ни направят по-бодри и да подобрят здравето поне до декември, всъщност нищо не се получава. Не е толкова трудно това да се постигне.

Истината е съвсем прозаична и известна на всички нас, но се изпълнява от малко хора. Необходимо е задължително да се погрижим за най-близкия човек в света – за самия себе си.

С какви навици е необходимо да се сдобием

Проверка на здравето

Базовият пункт е да си направим профилактични прегледи. НЗОК също вече покрива немалък пакет от профилактични изследвания и прегледи при специалисти.

В по-разширените варианти на такива изследвания, които обаче са изцяло за сметка на пациента, участват не само различни медицински специалисти, но и диетолози, които могат да ни съставят оптимален хранителен режим.

Лекарите на основата на получените данни подсказват какво трябва да се пролекува е необходимо да си осигурим.

Справяне с вредните навици

Първите месеци на годината, още преди да настъпи пролетта, се характерно време за недостиг на витамини – това е най-доброто време да се избавим от вредни навици.

Първо, да се започне със спиране на цигарите. И се касае за всички източници на дим – класически цигари, електронни, наргилета, пури и прочие.

Способите са много – от волево решение до помощ на психотерапевти. По данни на СЗО, цигарите убиват почти половината от използващите го хора.

Около 8 млн. души загиват ежегодно от последствията на тютюнопушенето. Няма такава система в организма, на която този навик да не се отразява по някакъв начин.

Повече движение

За да се чувстваме здрави, трябва просто да избягаме от своите болести. Повече движения означава по-добро общо здравословно състояние.

Оправданието, че трябва да си купуваме карта за фитнес, тук няма да помогне. Достатъчно е да започнем с малкото – да престанем да използваме асансьор, ако живеем в многоетажна сграда, да ходим пеша минимум по 30-40 минути дневно в умерено темпо.

Можем да си вземем карта за басейн – плуването много добре укрепва здравето и всички системи на организма.

Цифров детокс и четене

Днес полезен и здравословен навик може да се нарече този, при който се откъсваме от мобилните устройства.

Започнете малко по малко – първо оставете смартфона настрани за 5 минути и не го пипайте колкото да ви се прииска, след това за половин час и увеличавайте времето.

Още един здравословен навик, допълващ цифровия детокс е четенето. Доказано е, че хартиената книга ни избавя от стреса. Това е свързано с факта, че четенето е монотонно, изисква концентрация, и оттам неговия успокоителен ефект.

Доказано е, че четенето способства за артериалното налягане, премахва мускулното напрежение. Хората на възраст над 65 с помощта на книгите могат да подобрят остротата на ума, което да спомогне за предотвратяване развитието на деменция.

Внимание към съня

За важността на съня не е нужно да се говори – без него организмът бързо поддава. Започват проблеми с храносмилането, развиват се неврози, всичко това се отразява на сърдечната функция.

Проветрявайте спалните помещения преди лягане, тъмните щори и липсата на устройства няколко часа преди сън, са гаранция на пълноценен сън. Времето за сън може да бъде различно – това е стандартна препоръка, която предполага 8 часа да прекарваме в обятията на Морфей.

Важно е правилно да си направим графика – да си лягаме и да ставаме по едно и също време, включително и през почивните дни.

Навиците за подобряване на здравето са лесни за изпълнение и често изглеждат банални. На практика обаче това е този комплекс, който трябва да усвои всеки човек, за да бъде здрав и активен.

При такава система за грижа за себе си винаги ще знаем с какво да се заемем, ще се стремим към нови неща и ще търсим нестандартни варианти за решение на различни задачи.

Тялото с благодарност ще реагира на такава грижа за него и няма да реагира на различни заболявания.