Повечето от нашите проблеми са резултат от нашите мисли, решения и действия.

Как да се избавите от лошите мисли и тревоги, които предизвикват тези проблеми?

Много от проблемите произхождат от самите нас, от нашето мислене. Те не са резултат от някакви събития, липсата на късмет, действия на други хора.

А възникват поради нашите лоши умствени навици. Ако се освободите от тези форми на поведение – веднага ще се избавите от множество проблеми, предизвиквани от всяка от тях.

1. Не правете прибързани изводи

Този навик може да усложни живота ви по 2 начина. На първо, ние мислим, че знаем какво ще се случи, поради изключваме вниманието си и започваме да действаме въз основа на това предположение.

Повечето хора съвсем безполезно се опитват да се правят на пророци. По-голямата част от техните предположения са неверни, а оттам са погрешни и техните действия.

От друга страна повечето от нас си представят, че умеят да четат мисли и като че ли знаем защо останалите хора правят това, което те правят или какво мислят. А това отново е дълбоко невярно и фундаментално погрешно. Именно тази глупост разрушава отношенията, както нищо друго.

2. Не драматизирайте

Много хора превръщат в смъртно-опасни катастрофи дори и малките неуспехи и по съответен начин реагират. Навикът да се прави от мухата слон поражда тревожност, която изобщо не би трябвало да възниква. Защо толкова хора постъпват така?

Различните психолози са на различни мнения – може би, защото човек така се чувства по-важен. Във всеки случай, това е толкова глупаво, колкото и вредно.

3. Не измисляйте правила

Огромна част от всички тези „трябва“ и „длъжен съм“, които, може би, понякога ви подлудяват, навярно са напълно безполезни. Всичко, което получаваме от тях е изнервяне и чувство за вина.

Защо? Следвайки тези въображаеми правила, ние ангажираме съзнанието си с ненужни препятствия. И ако се опитаме да пренесем тези правила върху други хора, то ще се превърнем в плашещ или самоуверен фанатик.

4. Избягвайте стереотипите и етикетите

Думите, които използвате, могат да се отразят на качеството на живота ви. Негативното говорене и критиките пораждат и отрицателен начин на мислене.

Опитвайки се да причислявате нещата, които ви се случват, към определени категории, вие ограничавате правите своето мислене абсолютно безполезно.

5. Не бъдете перфекционисти

Животът е не само „черно“ и “бяло“ или „всичко“ или “нищо“. В повечето случаи „достатъчно“ означава именно достатъчно. Ако ще търсите идеалната работа, то по-скоро вие никога няма да я намерите.

И всяка друга работа ще ви изглежда по-лоша, отколкото е в действителност. Ако търсите идеалния партньор, най-вероятно ще останете самотни и няма да имате поколение.

Перфекционизмът е умствено заболяване, което не ви позволява да се наслаждавате на живота и всеки път ще ви принуждава да търсите това, което нямате.

6. Не обобщавайте

1-2 неуспеха – още не е признак на постоянен провал. А случайният триумф не ви превръща в гений. Единично събитие – добро или лошо и дори 2-3 такива не винаги са признак за формиране на определена тенденция.

7. Не вземайте нещата присърце

Повечето хора, дори и вашите приятели и колеги не говорят, не мислят и не се грижат за вас в 99% от своето време. Жизнените възходи и спадове, топлотата и равнодушието на другите хора нямат към вас никакво лично отношение.