Световният известният експерт по СДВ – синдром на дефицит на вниманието Едуард Хейловел смята, че ние толкова обичаме да се разсейваме с всякакви дребни неща, че рискуваме да изпуснем истинския си живот.

И затова психиатърът дава съвети на тези, които желаят да подобрят живота си, да разбират повече и да работят не самоотвержено, а мъдро.

Испанският философ Хосе Ортега Гасет някога е написал:

„Всяка съдба е трагична в дълбокия неин смисъл на този, който не прониква в същината на живота, а само се плъзга по нейната повърхност“.

Тревожни симптоми

Често ли по време на разговори по телефона прекъсвате човек отсреща с думите „накратко“ или по същество? Често ли се ровите в мобилния си телефон по време на гледане на интересен сериал или филм, не слушате хората, а само имитирате внимание, дразните се за глупости?

Вниманието ни е станало толкова нефокусирано, че ни е трудно да го задържим върху едно нещо за повече от 10 минути. Ако смятате, че това е нормално за съвременния свят, то ще побързаме да ви разочароваме.

Това са първите симптоми на синдрома на дефицит на вниманието. Считайте това за букви SOS, които говорят, че мускулът на вниманието спешно трябва да се заведе на фитнес.

Цената на разсейването

Вие знаете ли, че средностатистическият човек в рамките на работния ден губи напразно почти 2 часа от общо 8, това стана и причина в Швеция да въведат 6-часов работен ден?

Половината от това време средностатистическият човек прекарва от един уеб сайт в друг. Американско бизнес издание изчислява, че общите загуби от безделието само в САЩ са около 544 милиарда долара.

Обикновеният човек се разсейва в рамките на деня 200 пъти. Като 118 от тях посяга към смартфона, 52 пъти ни разсейват приятели, близки колеги, а 30 разсейвания – това са нашите битови нужди.

Например, изведнъж ни става интересно на колко години е кметът на София и захвърляме всичко и влизаме в Уикипедия.

Как да се научим да се концентрираме?

Нашият мозък, за щастие, притежава свойството невропластичност. Казано по-просто – редовната практика може да промени абсолютно всичко.

Научете се на нещо

Най-лесно способностите за концентрация и внимание се повишават, ако се научим да правим нещо, което не сме правили досега. Например, ако шофирате автомобил с автоматични скорости, прехвърлете се на кола с механична скоростна кутия.

Използвайте фантазията си – запишете се на уроци по салса, научете испански, научете се да правите някое ново ястие от рецепта, която сте видели в Интернет и ви се е сторила подходяща.

Или се опитайте да се научите да пишете с двете ръце или едновременно да чертаете във въздуха различни фигури, например – с дясната ръка ромб, с лявата – кръг, а с краката – триъгълници.

Играйте

Джон Кенеди обичал по време на почивките да си играе на следната игра. Той писал на хартия в случаен ред по 2 букви, които в този момент му минавали през ума. Например МД, КШ, СД и така нататък.

След това се опитвал да си спомни имената на известни личности, на които могат да принадлежат тези инициали. Например МД – Марлен Дитрих, КШ – Коко Шанел, СД – Салвадор Дали и така нататък.

Не забравяйте за съпричастността

Емпатията и дълбоките взаимоотношения ни правят по-концентрирани и уравновесени.