От древни времена хората са използвали полезните свойства на соковете за укрепване на здравето и за лечение на различни заболявания. Разбира се, лечението със сокове невинаги може да стане алтернатива на лекарствата. Но това естествено средство помага на организма по-бързо да се възстанови.

Полезните свойства на соковете

Натуралните сокове притежават бактерицидни, тонизиращи, диуретични и ограничаващи отделянето на пот свойства. В състава на всички сокове присъстват – хранителни вещества, витамини, минерали, микро- и макроелементи, съдържащи се в плодовете и зеленчуците.

По-полезни са изцедените пресни сокове, в които все още не са започнали процесите на ферментация и размножаване на патогенните микроорганизми. Консервираните и пакетираните напитки отстъпват по качества на полезните изцедени от пресни плодове и зеленчуци и обикновено съдържат много захар.

Фрешовете се препоръчва да се пият в рамките на 15 минути след приготвянето им около час преди закуска или преди обяд или най-добре 2 часа след тях. Няма смисъл да се пие повече от 1 чаша на един прием. Зеленчуковите сокове е по-добре да се пият 15-20 минути преди хранене.

Лечението със сокове има своите противопоказания. Ако сте предразположени към алергии, или пък имате заболявания на стомашно-чревния тракт, се отнасяйте с повишено внимание към рецептите на основа на сокове.

Лечение със сокове – сок срещу махмурлук

Рецептата за приготвяне на този сок е следната – необходими са 125 грама папая, 2 портокала и 1 средна на големина краставица. Всички се изцеждат. Папаята добре влияе на нервната система, краставицата попълва недостигът на вода в организма и спомага за извеждането на токсините. Портокалите са известен източник на витамин С, необходим за прочистване.

Махмурлукът настъпва на фона на загубата на течности от организма. Затова редуването на тази напитка с големи порции чиста вода засилва полезните свойства на сока.

Сок срещу главоболие

За приготвянето на този полезен сок са необходими – 175 грама маруля, 125 грама копър, сок от половин лимон. Кората на лимона може да се настърже на ренде и да се добави към готовата напитка.

Марулята и копърът са богати на калий и магнезий, затова благоприятно влияят на нервната система. Тези вещества предотвратяват спазмите, които предизвикват главоболие.

Сок срещу целулит

При целулит мастните клетки са пълни с излишна течност и шлаки.За очистването от тези вещества помагат плодовете и зеленчуците с голямо съдържание на вода. За да приготвите този сок, вземете 200 грама ябълки, 50 грама цвекло и 100 грама целина. Смесете полученият ябълков сок със сока от цвеклото и целината.

Въпреки че рецептата за приготвяне на сока няма да ви спаси от целулит, ако ядете много мазна храна, злоупотребявате с кафето и игнорирате физическите упражнения.

Сок срещу повишено кръвно налягане

При артериална хипертония лечението със сокове ще помогне на вашите кръвоносни съдове да станат по-еластични. Главна роля в това принадлежи на витамин С, който стимулира синтезът на колаген и подобрява циркулацията на кръвта.

Смесете сокът от 250 грама киви с кората и средна на размер краставица. В готовата напитка добавете 1 супена лъжица зърна от нар.

Сок за здрави нокти и коси

Вземете сокът от 175 грама корени на пащърнак, през лятото може да се замени със кайсии, 100 грама магданоз, 175 грама зелени чушки, 2 средни краставици. Снабдява организма с витамин А, С и К, затова действа оздравяващо на косата и ноктите.