Изтръпването на езика е една от редките форми на парестезия. В медицинската терминология това състояние се определя като нарушение на чувствителността в определени части на тялото, което се съпровожда с усещане за изтръпване и пълзене „мравучкане“.

Причините за изтръпване на езика могат да бъдат различни заболявания, травми или прием на някои медикаментозни препарати. За да се избавите от неприятните усещания, е необходимо поставянето на правилна диагноза, а за тази цел понякога се налага преминаването на обстойни изследвания.

Причини за изтръпване на езика

Преминаващата парестезия е следствие на пряко механично раздразнение на нерва, разположен близко до повърхността, в резултат на натиск или удар. До лоша проводимост на нервните импулси може също да доведе временното нарушение на кръвообращението в конкретния участък.

Хроничната парестезия се развива, поради засягане на отдела на нервната система, който отговаря за функционирането на определения орган.

Най-разпространени са следните причини за изтръпване на езика:

• Странични ефекти на някои лекарства – някои фармацевтични препарати могат да увредят нервните окончания на езика, което е и причина за изтръпването. Също това състояние е една от нежеланите реакции от прием на някои антибиотици.

• Глосалгия – разпространено заболяване на езика и лигавицата на устната кухина, което се съпровожда със сензорна невроза и се проявява с изтръпване и мравучкане.

• Особености, дължащи се на напредването на възрастта – често симптомите на изтръпване на езика се проявяват при жени в периода на климакса. Това може да бъде свързано с изтъняване на лигавицата, нарушаване на възстановителните способности на епитела, лабилност на вазомоторната система, дисрегулация на вегетативните центрове или функционални изменения на щитовидната жлеза;

• Анемия – изтръпване на края на езика е възможно да бъде признак на недостиг на желязо и на витамин В12 в организма.

• Алергична реакция – може да възникне към хранителните продукти, пастата за зъби, дъвките или материалите, от които са произведени зъбните протези.

• Депресия – парестезията на езика понякога може да бъде предизвикана от раздразнителност, промени в настроението, тревожност, безсъние.

• Механично увреждане на нервните окончания – възможно последствие от неуспешни стоматологични процедури – например изваждане на зъби, челюстно-лицеви операции, фрактури на челюстта, травми на лицето и на главния мозък;

• Бременност – функционални разстройства, особено в 3-тия триместър на фона на повишено кръвно налягане и отоци, също могат да предизвикат изтръпване на езика;

• Вредни навици – тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол могат да предизвикат;

• Симптоми на изтръпване на езика;

Следва да се има предвид, че това състояние не възниква самостоятелно, то винаги е признак за наличие на определено заболяване, диагностиката и лечението на които изискват лекарска помощ.

Диагностика

Такова незначително на пръв поглед нарушение като изтръпването на езика, може да скрива сериозно заболяване, затова за неговата диагностика се провеждат редица процедури, сред които:

• Първичен преглед и анализ на информацията за усещанията на пациента при изтръпването и затова дали се предшества от загуба на чувствителност и за прекарани заболявания;
• Пълна кръвна картина с определяне на стойностите на кръвната захар;
• Изследване на състоянието на сърдечно-съдовата система;

Лечение на изтръпване на езика

Това е само симптом, а не самостоятелно заболяване, затова терапията ще бъде насочена към отстраняването на причините, които го е предизвикала. За тази цел обикновено се назначават витаминни комплекси, лекарства за подобряване на обменните процеси в нервните клетки и фитотерапевтичните процедури.