Как да останем мотивирани? Всички ние имаме приятели, които въпреки натоварените си работни разписания никога не пропускат и един ден в салона или във фитнес залата. Такива, които не могат да спрат да говорят за следващата тренировка или такива, които се усмихват само при споменаването на думата йога. Да де, малко прекаляват с това трениране, така е.

Но все пак им завиждаме! Добрите новини са, че всички имаме възможността да се превърнем в маниаци на тема тренировки, споделят специалисти в областта и психолози с доказана репутация. Ето и няколко начина как да реализираме това.

1. Ставайте по-рано – точно сега, на момента, отидете да настроите алармата и да подготвите всичко за сутрешната си тренировка. Светнете лампата веднага, щом алармата замлъкне, за да можете по-бързо да се разбудите и да станете. Тренировките по едно и също време всеки ден могат да ви помогнат да станете по-добри по-бързо. Проучване на Университета в Северен Тексас доказва, че хората, които тренират сутрин, са по-склонни да продължават с тренировките си, в сравнение с хората, които избират да тренират по-късно през деня.

2. Дайте си шест седмици – недоказан слух е, че на нещо му отнема 21 дни, за да се превърне в навик, но има малко доказателства в подкрепа на това твърдение. Конкретно що се касае до тренировките, по-скоро са нужни шест седмици Това е времето, когато започвате да забелязвате естетически промени във вашето тяло. Веднъж щом това се случи, няма да искате да се върнете към старото си аз. Горе долу по същото време ще усетите и разликата в това, как се чувствате.

3. Намерете вашата собствена ниша – опитали сте аеробика и не ви понася? Тогава пробвайте нещо друго. Това не означава, че всички форми на фитнес не са за вас. Върнете се и намерете нещо различно. Намерете нещо, което ви кара да се чувствате добре и във форма и също така ви разтоварва от ежедневната хватка, независимо дали ще тичате в парка или ще следвате движенията на инструктора по зумба.

4. Вземете си треньор – независимо дали сте абсолютен новак в сферата на фитнеса или просто се нуждаете от малко мотивация и напътствия, персоналният ви треньор може да ви помогне да си поставите ясни цели и да разработите план, с който да ги реализирате. Хората често смятат, че не могат да си го позволят, но не могат да осъзнаят, че дори една или две тренировки с професионалист могат да бъдат от значителна полза за тях.

5. Присъединете се към клуб – тренировката е по-забавна и лека, ако сте с приятели. А и също е много по-трудно да кръшнете, когато има и други хора, които разчитат на вас. Това нещо показва стойността на системата за подкрепа, която трябва да е основна част от всеки тренировъчен план. Вашата група може да е различна – цял фитнес салон, пълен с хора или просто приятел, който знаете, че ще ви чака да се измъкнете от леглото, за да потичате заедно.

6. Направете си го удобно – помислете кога, къде и как дневната ви тренировка може по най-добър начин и най-лесно да се впише в ежедневните ви занимания. Надали бихте искали да пътувате далеч, за да отидете до фитнеса. За някои хора, фитнесът в близост до работното място е идеален начин да разпуснат след работа или в обедната почивка.