Шумът в ушите може да бъде физиологичен или пък да е възникнал на фона на различни патологични състояния. Отстраняването на този симптом е възможно само след лечението на основното заболяване.

Защо в ушите нещо звъни?

Усещането за шум в ушите не е самостоятелно заболяване, а само симптом на някои състояния и заболявания на организма. Това не означава, че шум в ушите не се появява и при здрави хора.

Най-честа причина за този симптом е стресът. При много хора на фона на напрежението възниква осезаем звън в ушите, от който могат да се отърват само след отстраняване последствията от стреса.

Що се отнася до заболяванията, то най-често ушният шум възниква при повишаване на артериалното налягане, шийна остеохондроза, атеросклероза – при възрастните хора, множествена склероза, болест на Мениер – натрупване на течност във вътрешното ухо, а също и поради възпалителни заболявания на ухото.

В редки случаи постоянният шум в ухото може да свидетелства за наличие на доброкачествен тумор на слуховия нерв – невринома.

Лечение на шума в ушите

Както се подразбира, справянето с шума в ушите е възможно само след отстраняване на основната причина за симптома. Ако се държи на повишено артериално налягане, то приемът на специални медикаменти за понижаване на кръвното налягане ще способства неговото нормализиране.

Шумът в ушите при шийна остеохондроза може да се отстрани с помощта на масаж на вратната област на шията, а също и със специални упражнения, предназначени за всички мускули на шийния отдел на гръбнака.

Важно

Шумът в ушите може да бъде проявление на нарушения на слуха.

Масаж и упражнения при шум в ушите

Масажирането на областта на шията и на тила спомага за отстраняването на шума в ушите не само при херния на шията, но и при преумора и недоспиване. За тази цел е необходимо плавно да масажирате областта на шията и тила с възглавничките на пръстите.

В резултат на този масаж се подобрява локалното кръвообращение, което спомага за отстраняването на шума и звъненето в ушите.

За подобряване на кръвообращението в шията и тилната област е подходящо следното упражнение. Вземете молив в устатата си или си представете, че имате такъв в устата и започнете да рисувате във въздуха числата от 1 до 7.

Старайте се да „рисувате“ максимално големи числа, като накланяйте шията настрани колкото е възможно повече. Това упражнение може да се изпълнява и на работното място.

Ако шумът в ушите се дължи на някакво сериозно заболяване, то вие няма да успеете да се справите с него, докато не бъде отстранено основното клинично състояние.

Как слушалките могат да предизвикат шум в ушите?

Най-разпространеното увреждане на слуха се дължи на слушането на прекалено силни звуци за дълъг период от време. Както вече бе посочено състоянието се проявява под формата на устойчив звън в ушите и може да се превърне в постоянен проблем.

Ако чувате звън в ушите, усещате натиск и умора, то тогава дайте малко почивка на ушите – не използвайте слушалки и избягвайте силни шумове, което е изключително трудно в съвременните градски условия, където разхождайки се просто по улицата ние неизбежно се излагаме на изключително силните шумовете на моторните превозни средства и още повече, ако състоянието на инфраструктурата е лошо.