Може ли съзнателно да подобрим психичното си здраве и да живеем по-щастливо? Това е напълно възможно и вече ви разказахме в две предишни статии как да го постигнете. Ако промените и други свои нагласи, може да се порадвате на по-спокоен и щастлив живот. Ето кои са те.

Потърсете смисъл вместо удоволствие

Представете си един живот с безкрайно мързелуване до басейна и коктейл в ръка. Когато не се наслаждавате на слънчевите лъчи или не пазарувате красиви и скъпи дрехи ще планирате следващото си парти. Това ли е мечтата ви?

Проучване през 2007 г. установява, че хората са по-щастливи, когато участват в смислени дейности независимо от типа им, отколкото когато са се фокусирали върху хедонизъм.

Изследователите от университета в Луисвил провеждат анкета, която да докаже дали тези твърдения са основателни. В нея се задават въпроси на участниците в продължение на три седмици, през които те трябва да разказват за ежедневните си дейности. По време на проучването голяма част от хората са отговорили на въпросите: „Какво ги прави щастливи?“ и „Какво може да ги накара да почувстват удовлетвореност?“.

Проучването е публикувано в списание, което изследва личността. Учените установяват, че колкото повече хора са участвали в смислени дейности, толкова повече са помогнали на други хора да определят и преследват по-добри цели в живота си. Проучванията показват, че всички хора, които са следвали лична или обществена кауза са се чувствали много по-щастливи и удовлетворени от постъпките си.

Опитайте се да намалите действията, които са причина за тревожност

Всеки човек има различни моменти от живота си, когато чувства тревожност или безпокойство. Истината е, че няма защо да се притеснявате, когато нещо не зависи от вас и не можете да го промените. Ако постоянно изпитвате симптоми на тревожност и това се превръща в проблем трябва да изпробвате няколко психологически техники, в случай че и те не помогнат се консултирайте с лекар.

Насрочете си „време за тревожност“ или 30 минути всеки ден, през които да мислите за възникналите проблеми. Според проучване, публикувано през юли 2011 г. в списанието „Психотерапия и Психосоматика“, тази техника ще ви помогне да ограничите тревожните мисли.

Пациентите, които са участвали в проучването са стимулирани да разсейват негативните мисли през останалата част от дена. Дори само факта, че могат да осъзнаят причините за притеснението си помага на пациентите да се успокоят. Изследователите наблюдават значително понижаване на тревожното състояние при пациентите, които изпитват високи нива на тревожност.

Научете се да не се притеснявате за дреболии

Дневни раздразнения са част от живота, но понякога могат да предизвикат сериозен срив в психичното състояние. В проучване в списание „Psychological Science“през 2013 г. изследователите използват две национални изследвания, за да разгледат влиянието на дребни раздразнения, които могат да навредят на психичното здраве на хората. В хода на изследването са установили няколко изненадващо силни връзки.

Колкото по-негативно реагират хората на малките неща като продължителното чакане на касата или нетърпението на съпруга или съпругата, дразнещите аргументи на колегите от работа или други на пръв поглед незначително раздразнения, толкова по високи нива на нетърпимост се наблюдават след 10 години за същите действия.

„Важно е да не позволявате на ежедневните проблеми да нарушават приятните моменти“, обяснява Сюзън Чарлийз, психолог в Калифорнийския университет „Ървайн“. В изявлението си тя обяснява, че начина, по който възприемаме и се справяме с нормалните ежедневни фактори, които предизвикват раздразнения е от голямо значение не само за психическото здраве, но и за продължителността на живота. Според няколко изследвания хората, които са си създали техники, с които да понижават нивата на стрес и безпокойство живеят по дълго.