Обща слабост, постоянна умора и хронична сънливост – всичко това са симптоми на продължително напрягане на организма. Така сигнализира за потребност от пълноценен отдих и дълбок покой.

За да се справим с този проблем, трябва да разберем какви са причините за него и да ги отстраним. Психологическата реакция на претоварването, не е толкова важно дали е емоционално или физическо, изисква незабавни решения.

Напрежението, което излиза извън пределите на естествената норма, може да навреди на много системи на организма.

Пролетна умора и постоянна сънливост – скритата връзка

Откъде се появява сънливост

От повишена сънливост често страдат хора с лесно възбудима нервна система. Признаци на подобна особеност са лесно поддаване на внушения, честа смяна на настроенията и непостоянство на емоционалните реакции.

При втората рискова група е точно обратното – „стяга сет” и преживяват всички несгоди вътрешно.

По парадоксален начин противоположните поведенчески стереотипи водят до един и същ финал.

Хората, които се намират между тези 2 емоционални полюса, също могат да изпитват подобни симптоми, но все пак по-рядко и в по-слабо изразена фаза.

Съвременният ритъм на живот може да повлияе неблагоприятно и на здрав и психически устойчив човек.

Причините за сънливост и нейния верен спътник – постоянната умора не са малко. Тези симптоми често са със сезонен характер.

Този феномен има и биохимично проявление. Сезонните и депресивните състояния понижават нивата на мелатонин.

Това химическо вещество е основно за образуване на хормон на радостта, който отговаря за бодрост на духа и усещане за пълнота на живота.

Получава се затворен кръг – депресия, непълноценен сън, още по-силно изразени депресивни симптоми и още по-малко мелатонин.

Но изход има – преработката на мелатонин в „радостен” серотонин протича под въздействието на слънцето, а това означава, че е необходимо да прекарваме повече време навън, по светло.

Ако мелатонинът не се трансформира в бодрост, се натрупва и предозира ендокринната система и оттам е постоянната сънливост.

Защо се появяват такива симптоми

Това състояние най-често възниква в ранна пролет или в края на зимата, тоест към момента. Рязкото понижаване на тонуса и на енергийната хармония е прието да се приписва на авитаминоза, но това не е така.

Имунната система при студено време отслабва и преживява няколко катаклизма под формата на простуди и грип.

Сънливост – това не е единственият признак на това състояние, често се съчетава с напълно физически проявления, например, с херпес.

Укрепването на имунитета трябва да става внимателно и под лекарски контрол – възможно е, това да е комплекс от препарати, като доста често се изписват витамини.

Помагат също и физиотерапевтични процедури или лечебна физкултура. Във всеки случай трябва да се вслушваме към съветите на личния лекар.

Освен сезонни и психологически причини, хроничната умора може да има и соматични:

  • Бъбречна и чернодробна недостатъчност
  • Проблеми със сърцето
  • Нарушения във функцията на щитовидната жлеза
  • Скрити инфекциозни заболявания

Физиологичните проблеми могат да бъдат най-различни, за описанието само на един от тях може да се необходими няколко страници.

Ако симптомите на пролетна умора не отшумят за 10 дни, въпреки всички предприети мерки, следва да се направят изследвания, за да не се изпусне момента с началото на развитие на неразположението.

За борба с пролетната умора помага фитнеса

От проверените с вековния опит методи за борба с пролетната умора може да се посочи режим на отдих. Не трябва да се претоварваме и колкото се може повече да си почиваме.

За съвременния човек е трудно да си почине пълноценно след тежък работен ден, тъй като около него има толкова изкушения и ярки дразнители.

Вечерното гледане на телевизия, сърфирането в Интернет и активното лайкване в социалните мрежи трябва категорично да се изключат.

Необходимо е повече да се разхождаме на чист въздух, по-рано да си лягаме, да дозираме вечерните впечатления в посока тяхното намаляване.

Също следва да се помисли за промяна на хранителния режим, особено във втората половина на деня – не трябва да се преяжда.

Необходимо е да се поглезим с нещо вкусно. Вечерта трябва да е максимално спокойна. За победа на хроничната сънливост помагат фитнеса, колоезденето.

Основните принципи за борба с пролетната умора е отдих и още веднъж отдих. Необходимо е да умеем да превключваме от рутината към новите впечатления.