Хроничен синузит – продължително заболяване, при което пернаментно се възпаляват лигавиците на синусните кухини. Как се лекува упорит синузит и каква е профилактиката на болестта?

Специфики на лечение при хроничен синузит

Хроничен синузит – ключови симптоми

Оплакванията при остър и хроничен синузит звучат идентично, затова е важно да се въздейства на основни патофизиологични симптоми, към които невинаги се отнася продължителността на заболяването.

В остра форма синузитът може да се излекува само с медикаменти, и лигавицата се уврежда незначително. Не са изключени и рецидиви.

При хроничен синузит само хапчета не са достатъчни, често е небходима хирургична интервенция, макар и така да не може да се гарантира успех на лечението.

Базова за развитие на инфекцията е нарушената вентилация на носните кухини. В нормални условия носната кухина и синусите винаги са заселени с флора.

Бактериална флора и хронична форма на синузит

За здрав организъм бактериите не представляват проблем и дори са необходими. Но когато възникне нарушение на имунната система – обикновено това се случва на фона на простуда – бактериите от съюзници се превръщат в наши врагове.

Ако нарушената вентилация на синусите не се отстрани своевременно, ще се формира слабо изразено възпаление, в резултат на което болният получава хроничен синузит.

Възможно е локализираното възпаление лесно да се разпространи по цялата кухина на носа, като се засегнат и другите синуси.

По-нататъшното развитие на хроничния процес води до външни изменения на лигавицата на устната кухина и е възможно образуване на полипи.

Последните не оказват влияние на костната тъкан, но запълват кухината на носа и синусите, с което затрудняват дишането.

Възникват и болезнени усещания, вследствие на разрастване на полипа, който притиска прилежащите костни структури.

Хроничният синузит може да се разпознае по следните признаци:

  • Главоболие
  • Секрети от носа
  • Постоянно нарушено носово дишане
  • Отслабване на обонянието

Ако всички тези симптоми се запазят повече от 12 седмици, тогава може да се говори за хронифициране на инфекцията. Това се потвърждава с компютърна томография на синусите.

В миналото се е правело рентгеново изследване на черепа, но днес този метод се определя като недостатъчен за точна диагностика.

С компютърна томография по-ясно се визуализират зоните на носната кухина, по-лесно може да се определи характерът на съдържимото в синусите, да се видят там чужди тела.

Компютърно сканиране се провежда след специални изследвания, в които влиза и назалната ендоскопия.

При наличие на пълна информация за състоянието на носната кухина лекарят по-лесно ще може да отговори на въпроса „Как се лекува синузит?”.

Как се лекува хроничен синузит

Едни от основните инструменти при лечение на синузити са антибиотици и интраназални кортикостероиди.

  • Стероидната терапия е крайъгълен камък на лечението, понижава отоците и подобрява вентилацията на синусите.
  • Антибиотици се назначават с отчитане на резистентността на бактериите – най-често се установява устойчивост към пеницилинови препарати. Ако те не помогнат, тогава на ход идват лекарства от групата на макролиди или хинолони. Антибиотици от групата на цефалоспорините са резервните, тъй като са много силни, и се използват само в краен случай.
  • Също могат да се използват специални течности за овлажняване на носа, най-често изотонични разтвори.

В последната точка става въпрос не за промиване, тази процедура е безполезна, а при неправилно извършване е и много вредна. Овлажняването действа по типа на пулверизатора. Лекарството се разпръсква, а не се подава като струя в носа.

Как се лекува синузит, ако медикаментозната терапия не дава резултати? Само по хирургичен път – при операцията се отварят синусите с разрез покрай линията на веждите. Когато са засегнати максиларните синуси – чрез разрез над горната устна.

Най-трудна е операцията на клиновидните синуси и на решетъчния лабиринт, тъй като се прави на сляпо, оттам е и високият риск от усложнения. Освен това невинаги носи желания успех.

Нелекуваният синузит увеличава риска от усложнения, които се разпространяват извън пределите на синусите. Така например, нелекуваният фронтален синузит може да доведе до менингит.

Инфекция от възпален решетъчен лабиринт може да се разпространи към очните орбити, което води до оток на меките тъкани и понякога до слепота.