Този любим бебешки предмет може да успокои детето ви, да облекчи болките и, дори, да улесни преминаването към захранване.

Това звучи чудесно, но трябва да сте наясно, че дългосрочната употреба на биберон може да бъде, дори, опасна за по-нататъшното развитие на детето. Всеки родител, чийто дете е било с бибата си за по-дълъг период от време знае колко трудно е отказването. Затова, в днешната статия, ще ви дадем някои практични съвети, с които лесно (и безболезнено) ще «изкорените» този навик.

Кога е правилното време да премахнем биберона

Няма точно определен месец, който да посочим за най-правилен. Най-важното , през този период на отвикване, е детето да е спокойно.

Счита се, че най-удачното време, е периодът след 3ти до 5ти месец. За повечето бебета това е т.нар. тих период.

Бебето вече е свикнало с вас и силното безпокойство от първите 2 месеца е отминало (за повечето бебета). Освен това, още не е толкова осъзнато като личност и не е разбрало, че може да се противопоставя.

Ако вече сте отминали този период, изчакайте отминаването на 2-3 месеца от навършването на първата годинка. Тогава, детето вече почва да се осъзнава и може да си разговаряте. Децата в тази възраст лесно могат да бъдат заинтересовани от различни занимания, предмети и играчки. Така че, използвайте този интерес.

Все пак, ако детето е неспокойно или ситуацията в дома ви е изнервена, най-добре, би било да изчакате.

Хакове за отвикване от биберона

При по-малките

- Създайте рутина преди заспиване, която да включва различни тихи занимания, четене на приказки, приспивни песни или масаж и да изключва бибата;

- Скрийте бибата поне 2 часа преди времето за сън;

- Когато вече детето започне да свиква без биберон, за по-дълъг период, приспивайте го и го слагайте в легълцето, когато е напълно заспало – в противен случай, то допълнително ще се изнерви и това ще го накара да поиска «средството за успокоение» отново;

- Намерете интересен шарен предмет, който да давате при мрънкането за бибата.

При по-големите

- Опитайте се да вкарате бибата в някоя приказка, като лош герой;

- В моментите от деня, когато детето иска, най-много, биба, го дръжте ангажирано с игра или се разхождайте навън;

- Ако детето заспива с биберон,  организирайте програма преди заспиване, включваща пеенето на тихи песнички, разговори преди сън и пиенето на топло мляко. Така детето ще се разсее от мисълта;

- В началото, определете моменти или дни от седмицата, в които детето за награда ще получава биба, като дружно ги отбелязвайте на календара, а за всеки ден без биба определяйте малка награда – гледане на детско филмче или рисуване с тебешири, например.