Вените на краката не обичат жегата – това е факт, особено ако с тяхното здраве вече има проблеми. Как да се погрижим за здравето си в горещите дни?

Масаж за профилактика на разширени вени

За предотвратяване на обратен оток на кръвта някои вени са снабдени със специални клапани. Ако клапанът работи правилно, кръвта тече в една посока. При разширени вени се деформира клапанът, кръвообращението блокира, в резултат на което се задържа и се образуват варикозни възли.

В горещите дни вените на краката се разширяват, кръвообращението се забавя, кръвта става по-гъста, което увеличава риска от поява на проблеми с кръвоносните съдове.

Особено това е актуално, когато човек много се поти и пие малко вода, без да се попълва загубата на течности, така необходими на организма.

В рисковата група се отнасят хора, които водят заседнал начин на живот. Така например, ако след дълго седене краката отичат, а след това се появяват отоци, съпровождащи се е усещане за тежест. Това е повод за тревога, защото именно така могат да започнат разширените вени.

Чувството за тежест в краката е признак на просмукване на част от задържаната кръв в тъканите, което способства за поява на отоци.

Оказването на спешна помощ на краката и грижата за профилактика на развитие на разширени вени е възможно с повдигане и изпълнение на елементи на елементарен лимфодренажен масаж.

Принципът на неговото извършване се заключава в това, че всички движения следва да се осъществяват отгоре надолу, тоест по посока на движение на лимфата.

Масажът започва с галещи движения – първо с повърхността на дланта. След това се правят обхващащи, тоест с двете ръце се обхваща крака. Това е лесен дренажен трик, но много ефективен. Препоръчва се да се правят по 6 повторения за всеки крак.

След сеанса масаж е желателно 15-20 минути да се поседим с изпънати и повдигнати крака. Това помага за закрепване на резултатите от процедурата.

Обливане със студена вода

За да дойде всяка вена в тонус, се препоръчва по няколко пъти дневно краката да се обливат с хладка вода. Желателно е водата да не е много студена.

Първо трябва да се мине с душа от пръстите на краката към петите, след това по посока към коремните вдлъбнатини. Първо се облива единият крак, след това другият. После се преминава с душа по предната част на всеки крак по ред по направление от пръстите на крака до коленете.

Упражнения за укрепване на вените на краката

За да се образува тромб във вените на краката, е достатъчно да се прекара няколко часа без движение. Затова седенето е по-опасно от стоенето в изправено положение.

Защото е много по-лесно кръвта да се изпомпва в една посока, отколкото да се изтласква в обратна посока от всички ъгли, които образува вената при свиване на крака.

Затова колкото и важна работа да трябва да вършим, когато стоим седнал, трябва да ставаме поне веднъж на час, за да се раздвижим.

Спазване на питеен режим

Важно е в горещите дни да не допускаме обезводняване на организма. Колкото и да е странно да звучи, но обезводняването предизвиква появата на отоци. Това се обяснява с факта, че кръвта в резултат на недостиг на течност става гъста и вискозна.