Как да се предпазим от последствията на емоционалното прегаряне и какви нови ценни качества може да открие в себе си след всички трудности на майчинството?

Вие сте съвременна жена и майка, на вашите плещи лежи голяма отговорност – трябва да свършите домакинската работа, да се заемете с кариерата, да обръщате внимание на личния живот и същевременно да бъдете добра майка.

Как да не се побъркаме и да извлечем полза от това доста сложно поведение?

С какви проблеми се сблъсква съвременната майка?

Ежедневно сте принудени да се справяте с много проблеми, които стават повече, когато станете майка:

 • Началникът се интересува кога ще излезете от майчинство. Да и свекървата смята, че е време да помогнете на съпруга с издръжката на семейството.

Заради завишените очаквания на околните, нарастват количеството страхове и въпроси към себе си.

Започвате да се съмнявате, че сте добра майка.

 • Познати разказват за неудачния опит от майчинството и напрягат обстановката. Налага се да ограничите общуването с тези хора.
 • Развитието на детето за вас е по-важно от неговите емоции. Ако сте го записали на английски, то вече сте добра майка. А за това, че му крещите или не обръщате достатъчно внимание, се стараете да не мислите.
 • Твърде много контролирате детето и не му позволявате да построи собствените си граници.
 • Всичко това ви кара да се променяте – в по-добра или по-лоша страна, зависи от самите вас;

Какво може да се случи в най-лошия случай?

Ако майката се поддава на въздействието на изброените фактори, настъпва емоционално прегаряне. Синдромът е порочен кръг, в който искате да станете по-добри, но претърпявате неуспех, в резултат на който изпитвате чувство за вина.

Чувството за вина не облекчава състоянието, а демотивира и не ни позволява да вървим напред.

Интровертите са по-предразположени към емоционално прегаряне, така сме свикнали да държим емоциите в себе си.

Синдромът на емоционалното прегаряне също се задълбочава от следните фактори:

 • Рутинен начин на живот;
 • Недостиг на свободно време;
 • Липса на необходима физическа активност;
 • Вътрешна липса на контрол;

Какви силни качества придобиват майките по време на майчинство?

Веднага щом установите синдром на емоционално прегаряне, осъзнавате, че е време да излезете в отпуск, но същевременно не разбирате как сега да се освободите от работа. Всичко ще се оправи и ще ви разкажем защо.

Изследователите смятат, че жената, която е станала майка, не губи нищо. Напротив, придобива ценни навици, които ще ѝ бъдат необходими в ежедневното общуване и в работата.

Катрин Елисън в книгата „Майчин интелект. Как раждането на деца ни прави по-умни” предлага да гледаме на майчинството от неочаквана страна.

Тя е убедена, че майчинството ни прави по-добри. Писателката направила проучване сред майки, като оформя списък с компетентности, които жените овладяват по време на майчинство.

 • Разбирате по плача на детето какво го боли? Вероятно възприятието ви се е подобрило. За това отговаря емоционалният интелект, който е необходим на всеки учител, преговарящ, управленец и разбира се, на всяка майка;
 • Научавате се да работите в режим мултитаскинг, но въпреки това оставате продуктивни, това е умение, което очаква от вас всеки началник;
 • Станали сте по-издръжливи, защото сте майка, а това означава, че не можете да се предадете и да оставите всичко;