Детската градина, училището, университетът, работата – повечето от нас искаме или не сме принудени да се събуждаме рано сутрин.

Една част от хората успяват да стават сутрин без проблем – такива щастливци ги наричат „чучулиги“, а за другите, наречени „сови“, събуждането малко след изгрев слънце е истинско изпитание.

Може дълго да се спори на тема биоритми да се обвиняват за всичко гените или просто тихо да страдаме за това, че не сме в състояние да ставаме рано – фактът си остава факт – събуждането рано е все още необходимо.

Затова не е ли по-добре да приемем ситуацията и да променим своето отношение към съня, така да се каже, да се преквалифицираме от сова в чучулига. А коментарите и споровете да оставим на неудачниците, тъй като целият свят поне понастоящем, независимо дали ни харесва или не, живее по законите на чучулигите.

Така че това, което совите могат да направят е да си изградят полезен навик рано и безболезнено да се събуждат сутрин.

Митове за творческите хора

Често ни се налага да слушаме, че повечето творчески и надарени хора са сови. Това е доста спорно, но е възможно и да е така. Но, ако погледнем отстрани /в преносен смисъл, разбира се/.

Човек, които желае да постигне нещо, поставил си е цели работи много и със сигурност не спи по цял ден.

Затова е важно да се уточни – от кого да вземаме пример – от творческите тип хора, сред тях има много алкохолици, наркомани, непризнати гении или от успелите хора, които не само, че притежават таланти, но и са получили признание, затова че работят много.

Но, ако прекарват в сън половината от деня, кога би им оставало време за техните велики дела. В крайна сметка, както се казва „Рано пиле, рано пее“.

Спазвайте график

Вие, разбира се, можете да разпишете целия си ден по минути, ако на вас ви доставя удоволствие, строго да се придържате към създадения от вас тайминг. Напълно е достатъчно да разпределите денонощието на четири периода – сутрин, ден, вечер и нощ и да предвидите много добре какво ще правите във всеки един от тях.

Например: сутрин – училище, работа или университет, част от деня, а възможно и до вечерта отново там, вечер – семейство, а през нощта – сън. Желателно е преди да се отправите към обятията на Морфей с усещането, че денят ви е бил наистина пълноценен.

Планирайте следващият си ден предната вечер

Разпределяйки денонощието си на периоди, конкретизирайте с какво точно ще се занимавате. Важните неща, изискващи концентрация, планирайте да свършите в първата половина на деня, а срещите с приятели и ходенето на кино, романтични срещи, разбира се, е по-добре да бъдат през втората половина на деня, най-добре преди вечеря.

Препоръчително е към 17-18 часа вече да сте наясно какво точно ще правите на следващия ден и разпределете своите задачи в правилните периоди.

Важно е да се научите сами да се организирате и да се придържате към тази дисциплина, тъй като именно совите често грешат, като не си я създават.

Именно те са шампиони по закъснения, провалени или недовършени проекти. А е факт, че доста от тях са талантливи и могат да постигнат много големи успехи.