Най-важното е около нас да бъде топло и светло. И няма да бъдем толкова унили, както времето навън, разбира се, не всички зимни утрини са мрачни, някои са и слънчеви. Рано сутрин обаче е винаги тъмно, точно по това време обаче повечето от нас стават за работа, за университет и за училище. 

Лесно събуждане през зимата – мисията не е невъзможна

Достатъчно продължителен сън

Ако не следвате това просто правило, събуждането със сигурност няма да е лесно, каквото и да правите. Всеки има своя норма на сън. Някои се наспиват за стандартни 8 часа, а на други и 6 са им достатъчни.

Във всеки случай, ако спите по-малко, отколкото ви е необходимо, приведените по-долу съвети едва ли ще ви помогнат.

Събуждайте се по едно и също време

Още един очевиден съвет, който повечето от нас игнорират.

Всеки ден ставате в 6:30 и отивате на работа пеша, но познат ви предлага да ви закара до работното място с колата. Разбира се, с радост променяте будилника на смартфона на 6:45. На сутринта обаче не сте се наспали.

Или внезапно се събуждаме както обичайно и решаваме да си доспим още 15 минути до будилника, а след това не се чувстваме добре, въпреки че сме спали с четвърт час повече.

И едното и другото е грешка. Организмът до такава степен свиква със ставането в определен час, че отклонението от установения график ни лишава от бодрост и добро настроение.

Когато се научим да ставаме по едно и също време ще станем независими от времето и от сезона.

Избирайте плавни мелодии на будилника

Силните звуци на будилника, повечето от нас ползват този на смартфона, сериозно вредят на здравето. Силното и неочаквано сутрешно звънене бързо ни изважда от състоянието на сън.

Това вдига кръвното и стимулира рязкото освобождаване на адреналин в кръвта. Това означава, че всяка сутрин организмът е в състояние на паника и страх.

Този ежедневен стрес в крайна сметка може да доведе до болести на сърцето и на кръвоносните съдове.

Плавната мелодия, която постепенно се усилва, не отстъпва на внезапния силен звук по способността да събуди човек. Някои се събуждат само от една вибрация.

Ако щом чуете будилника, сърцето ви започва да бие ускорено, чувствате се объркани, това означава, че е време да смените мелодията.

Дръжте дрехите си близо до леглото

През късната есен и зима е трудно да накараме себе си да се измъкнем из под одеялото просто защото у дома е хладно и дори студено. Това важи най-вече за домовете, които не са парно и отоплителните уреди се спират през нощта.

Когато решим да отложим момента на раздялата с топлото легло, много лесно можем да се успим.

Сложете до себе си топли домашни дрехи, които може да облечете веднага след ставане.

Повече светлина

Основната причина, поради която през пролетта и лятото се събуждаме много по-лесно, това е естествената слънчева светлина. През есента и зимата осветеността трябва да се увеличава изкуствено.

Веднага щом се събудите, пуснете всички лампи. Това ще ви ободри и няма да изпитвате нужда отново да си лягате.

Ако живеете с някого или със семейството, а някой става по-рано от вас, помолете го да пусне лампата във вашата стая известно време, преди да се събудите.

При съществуваща възможност за система на плавно включване на светлина задължително се възползвайте.

Загрейте ръцете

Просто поставете дланите за няколко минути под струя гореща вода. Веднага ще почувствате как топлината се разпространява по цялото тяло. Този малък ритуал ще направи студеното и дори мразовито утро много по-приятно.

Проветрявайте стаята

Когато успеете да се сгреете, отворете прозореца, да влезе малко студен въздух отвън. Така ще се ободрите, ще освежите помещението и ще се предпазите от изкушението да останете в спалнята.

Изпивайте по чаша топла вода

Преди закуска и първата чаша кафе се препоръчва изпиването на чаша чиста вода. Така стомахът се задейства и е готов за предстоящата закуска и активното ѝ храносмилане.

През лятото може да се пие прохладна вода, но през зимата едва ли ще ни хареса. Ако водата е малко по-топла, е много по-приятно да се пие.