Знаете, че сте под стрес и че трябва да направите нещо по въпроса. Но без значение кой сте: работещ на пълен работен ден, домакиня или родител, който гледа децата си или дори атлет звезда – винаги присъства тази гадничка мисъл, че стресът е непреодолим.

Това е истината: не можете да победите стреса подобно на противник във видеоигра, нито пък можете да го надвиете или да го разбиете на милион парчета. Вместо това, трябва да се научите как да му отговаряте и да го посрещате, така че да можете да контролирате това, колко разстроени сте в дадена стресираща ситуация.

Стратегия 1: първо слушайте, след това коригирайте – може би не ви бива чак толкова за слушател, колкото си мислите. Това е защото и вие, както и толкова много от нас, прекъсвате с цел да „коригирате” ситуацията. Но понякога всичко, от което човекът насреща ви се нуждае, е това да бъде изслушан. И ако го изслушате, вместо да прибързвате и да го коригирате, то по този начин ще промените собствената си отнесеност и притеснение в загриженост, внимание и наличие на присъствие.

Стратегия 2: престанете да очаквате всички да ви четат мислите –идеята за четенето на мислите е мисловен капан. Това предполага няколко неща: първо, това, че ако някой наистина ви уважава, то това означава, че те ще са наясно с това какво си мислите и второ, че е задължение на всички да предусещат вашите мисли и чувства. Това поражда стрес, да не говорим за напрежение между членовете на една връзка. Говорете открито и споделете ясно това, което желаете и причината за него преди да се притеснявате или дразните.

Стретегия 3: променете перспективата си (буквално) – този съвет е физически, но има емоционален компонент. Той изхожда от правилото 20/20/20 –гледайте нещо, различно от монитора си на всеки 20 минути, отдалечено на 20 фута в продължение на 20 секунди. Изместването на погледа, заедно с това да стенете и да се разкършите на всеки няколко часа, може да помогне да преодолеете стреса, който се натрупва в съзнанието ви и да ви даде възможност за физическа промяна на перспективата.

Стратегия 4: извикайте на помощ въображението си, за да олекотите бремето на тревогите – тази техника на визуализация може да разбие хватката на стресиращите мисли и навици. Това е прост, но мощен инструмент, тъй като използвате силата на въображението си, за да промените начина, по който възприемате света. Ето как да го направите:

- Когато негативната мисъл или навик се появят в съзнанието ви, си представете как те стават все по-малки и по-малки, все едно са на екрана на смартфон.
- Нахвърляйте детайлите. Например, ако си мислите как някой колега ви е засенчил на събирането или на оперативката, представете си този човек със смешна шапка или гримиран като клоун.
- Направете това няколко пъти в съзнанието си, като чертаете различни детайли за всеки негативен спомен и така докато не усетите облекчение.

Стратегия 5: Трансформирайте безпомощността в надежда –често ли ви се случва да си мислите: „Безпомощен съм, нищо не може да се справи със стреса.” Може би, дълбоко в себе си, вярвате, че не заслужавате щастие или удоволствие. Когато се уловите, че мислите така, спрете и признайте, че е добре да приемете най-лошото. И каква е ползата за вас от това, да продължавате да мислите за тази възможност? Нужна ли ви е въобще? И най-важното: разберете, надежда винаги има.