Всички знаем, че родителите на малки бебчета не могат да мечтаят за блажен и непрекъснат сън. Обикновено новородените спят през по-голямата част от денонощието, като доста често се будят сами, когато са гладни.

Това е естествен процес, по който вие може да си създадете режим. Когато обаче събужданията през нощта зачестят и усещате, че съня на бебето става неспокоен, то е добре да предприемете мерки.

Защо бебето ми се буди често нощем

Трябва да имате предвид, че по-голямата част от съня на бебетата е повърхностен. Природата, най-вероятно, ни е „устроила“ така че, когато сме малки и беззащитни да се събуждаме по-лесно, когато усетим опасност, дискомфорт или глад.

Една от най-честите причини за по-зачестилите пробуждания на малкото човече е недохранването му през деня. Много често родителя не разчита правилно сигналите на детето за това кога се е нахранило, а и с напредването на месеците, кърмата става все по-малко хранителна. Затова и бебето може да иска да навакса с храната през нощта.

Около 6-месечна възраст започва и никненето на първите зъби, а това доста често е свързано с причиняването на голяма болка при малкото. При някои деца никненето на зъби не предизвиква чак толкова голям дискомфорт през деня, а и бебето доста често се разсейва с различни интересни дейности, така че болката може да не даде такова отражение. Затова пък нощите, доста често, се оказват мъчителни.

Коликите, от все още несвикналата на храносмилане, гастроинтестинална система също могат да бъдат основателна причина за неспокойните нощи.

Понякога, причините за събуждането могат да бъдат много по-прости: нова пижамка с дразнеща, за бебето, материя; неудобна възглавничка; смяна на креватчето или на самото креватче; прекалено затоплена или прекалено хладна стая и др.

Ако майката е тръгнала на работа, например около 7ми-8ми месец след раждането, или е период обвързан с повече пътувания и по-малко прекарано време на бебето с майката през деня, то причината за неспокойния сън, може да е свързана и с това. Малкото човече чувства тази липса и в периода на привикване, може да поиска повече време с майката през нощта.

Съвети за по-спокоен сън

  • Уверете се, че давате достатъчно храна на бебето през деня;
  • Ако не сте забелязали, проверете дали не е започнало порастването на зъбките;
  • Уверете се, че в стаята не е нито прекалено топло, нито прекалено студено – оптималната температура е около 23-24 градуса. Завийте бебето с мека завивка и се уверете, че възглавницата е подходяща за възрастта и за главичката на бебето;
  • Старайте се следобедните дрямки да са преди 16ч. следобяд.