Причина за сърбежа може да е както банална простуда, така и по-обезпокоителни заболявания.

Защо може да засърби носи

Натрапчивото желание да почешем носа може да е симптом на заболяване. За да разберем какъв е точно, то трябва да се вслушаме към себе си.

1.Простуда

Сърбежът в носа, който стига до желание да се изкихаме, е често срещан спътник на простудни заболявания. Неприятните усещания могат да възникнат още преди появата на други характерни симптоми на остра вирусна инфекция.

Проблемът е в това, че респираторните вируси обикновено проникват в организма чрез лигавицата на носа.

За да изтласка нашествениците имунитетът включва защитни механизми като хрема или кихане. Това предизвиква и сърбеж.

2.Алергия

Например, сезонна или към прашец от растения. Алергени е възможно да бъдат и люспи от мъртва кожа, и слюнка от животни, и спори от плесен.

Дори и обикновеният домашен прах – по-точно, съдържащи се в него акари и техните екскременти.

Алергените попадат на лигавицата на носа, а организмът реагира на тях, като освобождава големи дози хистамини.

Последните, на свой ред предизвикват подуване и сърбеж, поради които ръцете напират към лицето.

3.Ринит

Раздразнението на лигавицата на носа не е само с алергичен произход. Виновници може да са:

  • Дим и остри миризми;
  • Твърде ниска или прекалено висока температура на въздуха, а също резки промени.
  • Много сух въздух в затворените помещения, които обитаваме.
  • Някои лекарства и назални спрейове.

Ринит могат да предизвикат, дори и хормонални изменения – например, свързаните с месечен цикъл при жените.

4.Синузит

Възпаление на синусните кухини. Най-често се възпаляват синусите на бузите – максиларните или тези на челото.

Впрочем кой от синусите ще се окаже засегнат не най-важното. По-важното е, че носът боли, сърби и секретира и изобщо по всякакъв начин се опитва да привлече вниманието ни.

Неизбежни са и другите симптоми. Болка в предната част на лицето или в челото, особено при навеждане, постоянна хрема и запушен нос. Също е възможно повишаване на температурата.

5.Полипи

Това са меки образувания на лигавицата на носа. Отвън е невъзможно да се забележат – полипите основно се появяват с упорита хрема, запушен нос, хъркане и често кървене. Също така и общ дискомфорт, поради който ни се иска да почешем носа или да го разтъркаме.

6.Раздразнение на кожата на носа

Предизвиква дискомфорт, затова ни се приисква да потъркаме носа. Кожата може да стане суха и раздразнена по различни причини, например:

  • Вятър;
  • Студ;
  • Силни ултравиолетови лъчи;
  • Неподходяща козметика.

7.Кожни заболявания

Сухота и дискомфорт, включително и в областта на носа, възможно да се проявят розацея или себореен дерматит.

При такива заболявания желанието да си почешем носа далеч не е единственото и не е значителния симптом. На кожата, и не само на носа, се откриват зачервявания, плътни участъци, лющещи се участъци и издатини.

8.Мигрена

Понякога така се нарича силното главоболие. Мигрената обаче невинаги я предизвиква, а понякога се ограничава само до аура – необичайни симптоми от рода на краткотрайна слабост на мускулите и поява на звездички или отблясъци пред очите.

Или странно мравучкане на кожата на някои участъци на лицето, включително и на носа.

9.Множествена склероза

Възниква, когато имунната система погрешно атакува защитното покритие на нервните клетки. Мравучкане и изтръпване, което се появява по лицето и по други участъци на тялото, това е един от най-ранните признаци на това автоимунно нарушение.

10.Стрес

Лекарите невинаги могат да определят с точност, с какво са свързвани мравучканията по лицето, включително и по носа. Предполага се, че на усещанията в областта на носа могат да повлияят психологически фактори – на първо място тревога.

Кога да се потърси лекарска помощ

Обикновено желанието да се почеше носа не продължава дълго и преминава от само себе си. Ако това е така няма за какво да се безпокоим.

Ако сърбежът или мравучканията започват да омръзват или се съпровождат с други симптоми – лющене, болка в областта на носа, кръвотечения, повишена температура, то е необходима консултация със специалист по отоларингология, на първо място с личния лекар, който да даде направление.

Когато причината, поради която ни сърби носа, бъде определена, лекарят ще ни посъветва как да се избавим от неприятните усещания.