В предишни статии ви дадохме няколко съвета как да върнем страстта във връзката. Ето още няколко полезни практики, които може да ви накарат отново да се влюбите в партньора си.

Развивайте вашите собствени интереси

Според д-р Александра Соломон, която работи като клиничен терапевт в Института „Family“ в Северозападния университет, има много причини, които могат да ни попречат да се почувстваме щастливи и влюбени. Тя казва: „Хората стават пасивни в техните взаимоотношения и постепенно се разединяват", според нея причината се дължи на начина им на живот.

Тя насърчава клиентите си да се уверят, че има нещо в живота им към което усещат страст, която не е задължително да бъде споделена от партньорът им. Например, ако обичате и редовно практикувате конната езда, ще се прибирате у домаq заредени с енергия и това ще донесе повече положителни емоции във взаимоотношенията ви.“

Уважавайте заниманията на вашия партньор

Соломон смята, че е важно да стимулирате партньора си към нови занимания, различни от вашите. Ако искате отново да пламне искрата между вас, трябва да уважавате интересите на половинките си, дори да не ги споделяте.

„Имам приятелка, която е омъжена за мъж, който обича риболова. Тя никога няма да сподели любовта му към този спорт, но е щастлива да плава с него и да го гледа в стихията му. Тя получава шанса да го види щастлив и развълнуван, а това е най-лесния начин да се сближите отново с вашия партньор."

Създайте нещо заедно

След като всеки от вас има интереси и е независим, време е да създадете нещо заедно. „Повечето двойки, които се разделят обикновено не са постигнали нищо заедно“, казва Уолш. Може да започнете нов бизнес заедно, благотворителна дейност или домашен проект за ремонт. „Важно е новото начинание да е интересно и на двамата. Когато работите върху нещо важно за вас и партньора ви ще се преоткриете в различна светлина.“

Излизайте на двойни срещи

Не е необходимо да прекарвате свободното си време само двамата. В действителност, ако излизате с приятели това ще ви помогне затвърдите любовта си.

Проучване на „Уейн Стейт Юнивърсити“ през 2014 г. показва, че хората, които ходят на срещи с други двойки, усещат по-дълбока привързаност и нови романтични чувства към своите партньори.

„Оказва се, че срещите с приятели помагат да си спомните какво ви харесва в него или нея“, казват авторите на изследването. „ Когато си правите взаимно комплименти пред приятели (като например си разказвате истории за това колко добър готвач е той) това увеличава възбудата и желанието за интимност.

Гледайте се в очите

През 1997 г. психологът Артър Арон публикува проучване, според което двама напълно непознати могат да се влюбят. Всичко, което е необходимо е да отговорят на поредица от 36 въпроса, а след това да се взират в очите на партньора си в продължение на четири минути.

През януари, писателката Манди Лен Катран описва в „The New York Times“ експеримент, който е провела със свой познат от колежа. След края на експеримента тя споделя: „Да се взирам в очите на почти непознат човек в продължение на четири минути беше едно от най-вълнуващите и ужасяващи преживявания в живота ми“. Лен Катран описва експеримента си в колонката на „Модерна любов“. Според нея няма гаранция, че методът на Арон ще работи при всички, въпреки че при нея се е получило.

Още съвети как да заздравим връзката с партньора си четете в Lechenie.bg