За 3 месеца изобилие от слънце, плодове и топла вода в откритите водоеми, можем успешно да „заредим“ своя имунитет като батерии на фотоапарат така, че без особени затруднения да преживеем сезона на грипа и настинките.

През лятото при всяка предоставяща ви се възможност се старайте да ходите боси. Особено полезно е да се ходи бос по пясъка и по тревата.

На стъпалата се намират огромно количество нервни окончания и нервни точки. Ходенето бос укрепва нервната система, избавя от обилното изпотяване на краката и дори от безсъние.

И най-важното – всички вътрешни органи започват да функционират по-добре, като по този начин се укрепва имунитетът на човека.

Босите разходки по утринната роса или по морския бряг – това са още и закаляващи процедури, които са едновременно приятни и полезни.

Нищо чудно, че момченцата и момиченцата от селата, които през цялото лято бягат боси, боледуват в пъти по-малко от градските си връстници.

През лятото е необходимо да успеете да се поизпечете. Но само не на обяд на слънце. Топлинният удар и зачервената кожа не са разкрасявали никого, а също не са го правели по-здрав.

Слънчевите бани се препоръчва да се приемат под сенките на дърветата или под навес – или сутрин до 11 часа, или вечер след 16 часа. Слънцето спомага за образуването на витамин D в кожата.

Освен това изобилието от слънчева светлина спомага за прогонването на меланхолията и депресията и правилно настройва нашите биологични часовници на цикъл на сън и бодърстване, което е много важно за стабилността на нервната система.

Именно плодовете, а също и доматите, които от гледна точка на ботаниката също се считат за плодове, са най-доброто средство за профилактика на - ранното стареене на организма, болестта на Алцхаймер и още десетки сериозни заболявания.

Затова яжте, колкото е възможно повече плодове.

Полезни са абсолютно всички летни плодове, особено тези, които вие сами си отглеждате в двора или на вилата. Рекордьори по съдържание на витамини и на антиоксиданта кверцетин са – касисът, ягодите, черната боровинка и къпините.

Пийте прясно изцедени плодове сокове, правете си плодови напитки и компоти, посипвайте с плодове своя любим сладолед. Накратко казано, през лятото употребявайте плодове във всякакъв вид и колкото е възможно повече.

През зимния сезон плодовете са предимно в обработен вид – варени, сушени, замразени или под формата на сокове. Също така и преминали топлинна обработка.

Но всяко едно такова мероприятие разрушава част от витамините. И само през лятото прясно набраните плодове ни носят максимална полза.

Натоварвайте се

Цивилизацията носи не само удобства в бита, но и редица заболявания. Например, заседналият начин на живот на съвременния човек предизвиква рязък скок на заболеваемостта от шийна остеохондроза и хипертония по целия свят.

Кога, ако не през лятото можем най-накрая да водим активен начин на живот и да натоварим нашите мускули и сърце.
Карайте колело, ролери, скейтборд.

Тренировката на вестибуларния апарат, на мускулите на кръвоносната система защитава организма от всевъзможни вируси и инфекции месеци наред.

И най-важното, не изпускайте слънчевите дни, за да плувате в морето, езерото или реката. Само гледайте водоемът да е чист и безопасен за вашето здраве.

Плуването е оптимално упражнение за всички мускулни групи. То спомага за укрепването на гръбнака, а също и тренира дихателната система.