Наднорменото тегло невинаги се появява, поради преяждане или недостатъчна физическа активност.

Понякога затлъстяването се развива вследствие на заболяване. Затова увеличаването на телесната маса без промени в хранителния режим и начина на живот, е повод за посещение при лекар.

1. Хипотиреоза

Това е понижаване секрецията на хормони на щитовидната жлеза. В резултат обмяната на веществата се забавя, започва отлагането на мазнини.

Други симптоми на заболяването са повишена умора, слабост, косопад, нарушаване на паметта, понижаване на работоспособността, запек, разстройство на менструалния цикъл и други.

2. Синдром на Кушинг

Представлява нарушение във функцията на надбъбречните жлези с отделяне на голямо количество кортизол.

Този хормон влияе на всички видове обмен, на първо място предизвиква разпад на белтъчините и в резултат се повишават нивата на кръвната захар. В резултат мускулната тъкан става по-малко, а мастната – повече.

Класически симптом на заболяването се явява промяна на телосложението – мастните отлагания се натрупват в областта на под брадичката, талията, бедрата, а ръцете и краката остават слаби.

3. Хипофизарно затлъстяване

Заболяването се развива вследствие на травма или увреждане на хипоталамо-хипофизарната система.

Наднорменото отлагане на мазнини се съпровожда с аномалии в развитието на половите органи и задържане на половото развитие.

Патологията се развива в детска възраст, първите ѝ проявления най-често възникват в периода на пубертета.

4. Генетични патологии

Предизвикват се от нарушение на функциите на хипоталамуса, проявяват се с развитие на преяждане и впоследствие на затлъстяване.

Генетичните синдроми се проявяват не само с покачване на теглото, но и с умствена умора, а също и с нарушаване на функцията на други органи и пороци в развитието – увеличаване на броя на пръстите, изкривяване на гръбнака, асиметрия на черепа и т.н.

5. Затлъстяване, обусловено от климактериума

Възниква при понижаване на синтеза и освобождаването на женски полови хормони в яйчниците в периода на климакса. Аналогично състояние се развива в случай на хирургично отстраняване на яйчниците.

6. Синдром на Пикуик

Затлъстяване с понижена вентилация на белите дробове. Причина за него е нарушена функция на хипоталамуса. При болните се наблюдава постоянна сънливост и слабост.

А също заболяването се смята за рисково що се отнася до развитието на сърдечно-съдовите усложнения. Смята се, че среща по-често сред бизнесмените.

7. Инсулинома

Представлява тумор, при който се отделя голямо количество инсулин и в резултат се понижават нивата на кръвната захар.

В резултат болният наддава на тегло и при него се развиват неврологични симптоми, нарушение на висшата нервна дейност – памет, внимание и т.н.

8. Психически разстройства

Много от тях, например шизофрения и слабоумие, се съпровождат от полифагия, тоест преяждане, отсъствие на усещане за ситост, а това означава и развитие с течение на времето на затлъстяване.

9. Алкохолизъм

1 грам спиртни напитки се разгражда на 7 килокалории. Освен това редовната употреба на алкохол води до нарушаване на обмяната на веществата.

10. Синдром на поликистозните яйчници

СПКЯ се съпровожда от затлъстяване, повишено окосмяване на тялото, липса на менструация. Към настоящия момент това заболяване е най-честата причина за женско безплодие.

Това са само част от заболяванията, които могат да станат причина за увеличаване на телесното тегло.

Но е необходимо да се отчита, че в 75% от случаите затлъстяването се явява последствие от прекомерната употреба на калории, неправилното хранене и ниската физическа активност.