От правилният отдих след работа зависи ефективността и производителността на служителя. Днес повечето хора се разочароват само от мисълта, че идва понеделник и от необходимостта отново да ходят на работа.

На повечето от нас ни се струват недостатъчни 2 дни за пълноценен отдих, тъй като ги използваме за изпълнение на задачи, за които през работно време не остава време. Липсата на сили ни кара да си почиваме пасивно.

Отдихът пред телевизора, особено съчетан с пиенето на бира или ядене на хамбургери и дюнери не спомага за пълноценен релакс, освен това добавя и излишни килограми.

Каква трябва да е почивката след работа

Особености на отдиха след работа

За съжаление, повечето хора днес имат твърде малко време за наистина полезен и качествен отдих. Проблемът с недостига на сън особено остро се усеща в големите градове, където хората прекарват по-голямата част от времето си на работа, след това пътуват, за да стигнат до вкъщи.

В резултат за общуване със семейство, деца, приятели, остава твърде малко време, и пълноценният сън се превръща в недостижима мечта.

Много хора неправилно разбират качествения отдих. За тях се свежда до пасивно прекарване на време, гледане на телевизия, четене на информация от смартфона или компютъра.

Резултатът е усещане за непълноценност и тревога от предстоящата нова работна седмица. Погрешно смятат за релакс и почивка употребата на алкохол, тютюнопушене и прекаляване със сладкото.

Съществуват методи за отдих за представителите на различни професии. Например, за тези, чиято работа е свързана с интелектуален труд се препоръчват разходки на чист въздух.

За тези, чиято работа е свързана с непрекъснат контакт с хора – времето, прекарано насаме, желателно сред природата, е най-ефективният отдих. Физическата активност и пълноценният сън способстват за възстановяване на силите след работна седмица.

Полезни и вредни методи за релакс

Вредните навици, които се разглеждат като методи за релакс, всъщност не способстват за подобряване на здравословното състояние. Сред тях са неправилният отдих с алкохолни напитки, цигари, хазартни игри, наркотици или вредна храна.

Някои хора ги използват за намаляване на нервното напрежение след работа или за да избегнат разрешаването на реални проблеми.

Употребата на алкохол предизвиква състояние на еуфория, като изпълва тялото с привидна топлина. Много хора харесват спиртните напитки заради това лъжливо усещане и свойството му да „изключва” мозъка.

Условия за пълноценен отдих – сън, разходки и храна

Добре отпочиналият служител или студент ще работи и учи по-ефективно. Но не всички могат да го правят. Много студенти, освен с учене, са заети и с работа, за да могат да се издържат и да си плащат таксите за обучение.

Подготовката за изпити през нощта и злоупотребата с кафе се отразява неблагоприятно на пълноценния отдих.

Някои предпочитат да си почиват, като сменят вида дейност. И в този случай компютърните игри или четенето на новини не спомага за отпускане, а напротив, неблагоприятните последствия за здравето се задълбочават от заседналия начин на живот.

Алтернативните варианти като посещение на фитнес зала или на басейн, спомагат за много по-ефективен отдих след работа.

За съжаление, много хора са принудени да работят извънредно – често остават в офиса след края на работния ден, работят през почивните дни и през нощта.

Този подход към работата способства за влошаване на здравословното състояние, отслабване на имунитета и развитие на психични разстройства. Затова човек трябва да се научи да планира времето за работа и отдих.

За да си починем наистина по време на отпуск или както сега по-дълъг период почивни дни, трябва да оставим телефони, смартфони и компютри настрани.

Решаването на служебни въпроси през почивните дни не спомага за отпускане, а потреблението на ненужна информация „задръства” мозъка.

През почивните дни следва да се наслаждаваме на нови впечатления и смяна на обстановката.

Трудохолизмът за някои хора се превръща в своеобразен вреден навик. В много случаи зад него се крие усещане за самота, нежелание почивните дни да се прекарват у дома или сериозни психологически проблеми.