Дори ако ядете зеле, вместо захарни изделия, ефектът едва ли ще бъде забележим, ако не успявате да се наспивате. Вашето тяло и разум отчаяно се нуждаят от почивка, за да сте в състояние да работите по дължимия начин.

Но със съня всичко е по-сложно. Не е достатъчно просто да затворите очи за 8 часа в денонощието. По-долу са изброени грешките, които повечето хора допускат и в резултат на това не могат да се наспят достатъчно добре.

1. Използвате възглавница само за главата

Ако спите по гръб, е необходимо да сложите възглавница и под коленете. Това ще позволи да намалите излишното натоварване върху долната част на гръбнака. Ако спите настрани, сложете една възглавница от горната страна на подмишницата и още една – притиснете между краката си. По този начин вашият гръбнак ще бъде по-равен.

2. Спите по корем

Навикът да се спи по корем може да се определи като много лош – вие дишате недостатъчно ефективно по време на сън. Освен това спането по корем се смята за рисков фактор, обуславящ развитието на гръбначни нарушения – вие спите с неестествено обърната настрани глава.

Всичко това почти задължително води до болки в гърба и до усещане за постоянна умора, казва Айлин Розен, доктор на медицинските науки и доцент на Университета Пенсилвания.

За да коригирате положението на гръбнака в такава поза, сгънете лакътя и коляното от тази страна, където обикновено обръщате главата си по време сън. Сложете възглавницата така, че тя да заема и част и корема, разтоварвайки по този начин гръбначния стълб.

3. Пиете алкохол преди лягане

Днес много хора си позволяват да употребяват спиртни напитки преди лягане. Но в резултат на това повечето от тях се събуждат посред нощ, а това, както е известно, е много вредно.

Ако не сте в състояние да се откажете от приема на алкохол, започнете да пиете по-рано – например, веднага след работа. И преустановете употребата на спиртни напитки 2 часа преди хранене.

4. Не си лягате на време

Например, гледате сериали и филми до 4 часа сутринта. От къде в такъв случай организмът ви ще знае кога да се приготви за сън? Колкото по-последователен е вашият график на сън и бодърстване, толкова по-добре ще се наспивате.

5. Спите дълго през почивните дни

Не трябва да си доспивате през почивните дни, затова че не сте се наспали в работните. Американски учени вече доказаха, че това не е ефективен начин за справяне с последствията от недоспиването.

Дори най-новите изследвания показват, че хроничното недоспиване в рамките на работната седмица физически разрушава мозъка. Това поставя под заплаха вашето умение да се концентрирате. Последствията почти винаги са необратими.

6. Лягате да спите с пълен стомах

Всеки път, когато вечеряте по-малко от 3 часа преди сън, то вие се излагате на риск от поява на киселини и несмилане на храната в стомаха. Изследване, публикувано American Journal of Gastroenterology, показва , че този навик възпрепятства заспиването и човек не може да се наспи добре.

7. Спите в ембрионална поза

Тази поза ограничава дишането ви и поставя под заплаха качеството на съня ви. Пробвайте да се отпуснете и да легнете настрани. Отпуснете крайниците и разтегнете гръбнака и така ще можете да спите нормално и да подобрите качеството на съня си, без е необходимо да полагате никакви усилия.