Много от хората с наднормено тегло, страдат от проблеми с щитовидната си жлеза, без дори да са наясно с този факт. Прибягващи до какви ли не диети и методи за отслабване, те обаче не знаят къде са корените на проблема и как наистина да се справят с него.

Кои са факторите, които отключват заболяванията на щитовидната жлеза?

На първо място, това е стресът. Голяма част от нас подценяваме именно този фактор, който всъщност се оказва един от най-важните, а може би и най-важният, що се отнася до затлъстяването.

Хората сме изложени на огромно напрежение ежедневно и сме толкова свикнали с това, че дори не осъзнаваме какъв е ужасния ефект, на който сме изложени. Научни изследвания установяват, че точно стресът е причината за активирането на автоимунни процеси, които водят до всякакви нарушения в правилната функция на щитовидната жлеза.

Друг, често доста пренебрегван, фактор е липсата на йод. Неправилното хранене и нездравословният, забързан начин на живот, са това, което води до дефицита на този така важен елемент за нашия организъм.

Количеството йод в тялото ни оказва силно влияние върху размера на щитовидната ни жлеза – когато не приемаме достатъчно от него, няма какво да регулира големината й – постепенно тя се увеличава все повече и повече, и заедно с размерът й се увеличава й склонността към развитието на заболяване, свързано с нея.

Проблемите с щитовидната жлеза, също така, могат да бъдат, и много често са генетично наследени – в такъв случай, да не пренебрегвате горните два фактора е още по-важно, за да поддържате, доколкото е възможно, нормалната й функция.

Как да стимулираме действието на щитовидната жлеза?

1. Намалете стреса

Заемете се с някакъв спорт, който ви позволява да интегрирате енергията си някъде другаде и да я изразходвате по полезен начин. Намерете си хоби, чрез което да изпускате парата, било то дори и страстен секс.

Направете живота си по-приятен и по-спокоен. Позволете си да не свършите цялата работа, която имате да вършите за един ден. Спете достатъчно – когато не спите, кортизолът – хормонът на стреса – се увеличава в организма ви и предизвиква именно стрес.

Избягвайте да се преуморявате. Позволете си да откажете някой ангажимент или въобще да не поемате толкова много. Не забравяйте, че здравето ви е най-важно.

2. Приемайте повече йод

По-горе обяснихме защо голямото количество йод в организма ни е задължително за една нормална функция на щитовидната ни жлеза. Уверете се, че в менюто ви присъстват храни, богати на йод – печени картофи, мляко, риба тон – в консерва, варени яйца, банани, ягоди, сирене чедър, царевица и др.

Използвайте хималайска кристална сол пред обикновената трапезна – в нея се съдържа много повече йод. Въпреки това, не забравяйте, че е сол и трябва да внимавате с количеството й, все пак.

3. Увеличете приема на фибри

Стремете се да поглъщате около 30-40 грама фибри ежедневно.

4. Пийте много вода

За да имате бърз метаболизъм, е задължително да имате висок прием на вода. Важно е да поемате между 8 и 12 чаши всеки ден, за най-добри резултати. Като се има в предвид, че вероятно сте увеличили и приема на фибри, както посочихме по-горе, е още по-важно да приемате повече вода.