Здравите поддържани нокти карат ръцете да изглеждат приятно на външен вид, а също и осигуряват пространство за промяна на цялостния имидж – вие можете да ги лакирате с всякакви видове лакове, да ги оставяте да пораснат много дълги или да ги поддържате къси.

Във всеки случай здравите нокти изглеждат добре. Но какво да правите, ако нокътната пластина се отлепва или достига желаната дължина или пък се лесно се чупи? Как да укрепим ноктите си?

Причината за лошото състояние на ноктите най-често се крие във вътрешното състояние на организма. За да укрепите ноктите си, да ги направите по-еластични и блестящи е необходимо на първо място да преразгледате хранителния си режим.

Недоимъкът на един компонент е възможно да повлияе върху външния вид на пластината на нокътя. Нека да разгледаме основните елементи, които участват в непосредственото формиране на ноктите.

Минерални вещества

Недостигът на такъв макронутриент като калций е една от най-разпространените причини за чупливост на нокътната пластина или за нейното отлепване.

Недоимъкът на това вещество в хранителния режим на човека се превърнало практически в норма в съвременното общество. А тютюнопушенето и употребата на кафе понижават усвояемостта на калция, който се приема с храната.

Недостигът води до това, че в обменните процеси се отделя калций за най-важните функции на организма, а ноктите, косата и кожата страдат от неговия недоимък.

Ако вие сте наясно, че хранителният ви режим е много далече от здравословния – например употребявате повече от 2 чаши кафе дневно или пушите цигари, то тогава следва да се придържате към следните съвети:

• Създайте си правило всеки ден да употребявате не по-малко от 1 млечнокисел продукт – мляко, извара, кефир и т.н.

Калцият от млечните продукти лесно се усвоява от организма, тъй като е под формата на съединението калциев карбонат.

А полезните живи бактерии ще спомогнат за нормализиране на вашия метаболизъм и ще подобрят храносмилането ви.

• Намалете количеството кафе, което приемате в рамките на деня до 2 чаши, макар и Европейската агенция по безопасност на храните определя като максимално допустима безопасна дневна доза – 400 мг кофеин, тоест 4 кафета, не е желателно това да е всеки ден.

• Намалете броя на цигарите, които изпушвате в рамките на деня – никотинът силно влияе върху усвояването на калция.

Витамини от група В

Недоимъкът на тези полезни хранителни вещества влияе на състоянието на ноктите. Те изтъняват, възможно е да започнат да се отлепват и да се разрушават.

Особено витамин В6 е много важен, тъй като влияе на синтеза на основните компоненти на нокътя.

Съдържа се в покълналите пшеничени зърна, в орехите, морковите, доматите, бялото зеле, спанак, моркови и в лешниците – препоръчително е да се употребяват в суров вид. Много богати на витамин В6 са бананите.

Белтъчини и аминокиселини – цистеин

Още едно важно вещество, участващо в образуването на нокътната пластина е цистеина. Това е съдържаща сяра аминокиселина, която е в основата на структурата на ноктите и на кожните повърхности.

Тя е заменима, тоест синтезира се от други аминокиселини в организма на човека. Но системната неконсумация на белтъчна храна е възможно да повлияе неблагоприятно върху синтеза на цистеин и следователно върху състоянието на ноктите.

За да подобрите външния вид на ноктите, кожата и косата се препоръчва редовна употреба на месо, рибни продукти и яйца.