Има огромна разлика между здравословното хранене и диетичния план. Ако спазвате диета, трябва да ограничите голяма част от продуктите, които ежедневно консумирате и по този начин ще се лишите от много полезни за организма вещества.

Освен това много диети са нереалистични и в някои случаи могат да бъдат опасни за здравето. Разбира се, понякога е препоръчително да ограничаваме някои видове храни, но не забравяйте да се консултирате с лекар или диетолог. Независимо дали искате да отслабнете или да подобрите начина си на живот, разгледайте няколко от важните причини, които ще ви убедят в предимствата на здравословното хранене.

Диетата е временно решение

Повечето хора спазват краткотрайни диети с надеждата да загубят бързо излишните килограми. Непрекъснато получаваме информация за чудодейни диети, които обещават бързо изгаряне на мазнините, за съжаление обаче дори да успеем, веднага щом се върнем към нормалния начин на хранене си ги възвръщаме. За да изглеждате здрави и слаби, забравете строгите диети и се хранете по-здравословно в умерени количества.

Възвръщане на килограмите след края на диетата

Обикновено след като диетата приключи, теглото се възвръща щом преминете към нормалния си режим на хранене. Дори когато сте доволни от резултатите, веднага щом се върнете към нормалният план на хранене ще си възвърнете изгубените килограми, понеже тялото ви съхранява така наречените „запаси“ за друг период на продължително гладуване.

Ще се лишите от любимите си храни

По време на диета списъкът на храните, които не можете приемате е наистина дълъг, а ако любимите ви храни са част от него е много вероятно да се чувствате подтиснати. Когато ядете здравословна и добре балансирана храна, може да се насладите на любимите си ястия в умерени количества. Доказано е, че е много по-добре да се храните по-често с малки порции, отколкото по-рядко с прекомерни количества.

Ако се научите да се храните здравословно, ще придобиете по-добри навици

Редовното здравословно хранене променя начина ви на живот за дълго време. Когато се храните умерено и консумирате предимно здравословни храни ще подобрите здравето си за цял живот.

Ще бъдете по-добър пример за децата си

Ако повечето хора пренебрегват грижите за собственото си тяло децата, които копират навиците на родителите си най-вероятно ще направят същото. Ако заместите диетите със здравословно хранене ще сте добър пример за тях и ще им покажете, че правилното хранене помага за здраво тяло.

Ще получите необходимите на организма вещества

Здравословното хранене помага да заредите организма си с необходимите вещества за правилното му функциониране. Ако консумирате редовно плодове, зеленчуци, пълнозърнести и богати на протеини храни ще си набавите необходимите витамини, минерали и фибри, от които тялото ви се нуждае.

Няма да се налага да пресмятате приетите калории

Ако не сте подложени на строга диета, няма да се налага да броите калориите, които консумирате. Правилните порции от здравословните храни ще ви направят активни и ще ви помогнат да подобрите телосложението си, без да се лишавате от любимите си лакомства. Да не забравяме, че диетите, при които непрекъснато се пресмята броят на калориите са трудни за спазване и често не водят до значително подобряване на теглото.