Пълноценна хигиенна грижа – възможност за запазване на детските зъби здрави, предотвратяване, развитието на кариеса и други заболявания на устната кухина.

Най-доброто, което майката може да предложи на своето дете е майчиното мляко. Но в някои случаи това е невъзможно.

За никого не е тайна, че изкуственото хранене е предразполагащ фактор за развитие на многобройни заболявания на устната кухина.

Как да запазим здравето на детските зъби, каква грижа е необходима?

Влияние на изкуственото захранване

Многобройни изследвания доказват влиянието на изкуственото захранване върху лицево-челюстната област и на зъбите в частност.

Известно е, че при децата на адаптирано мляко от самото раждане, никненето на зъбите подранява.

А както е известно в челюстта протичат етапи на съзряване и минерализация.

Може да се каже, че ранното никнене е допълнителен рисков фактор за развитие на кариес и неговите усложнения.

Достатъчно е да се разгледат статистически данни: дебют на кариес при деца на адаптирано мляко е на 1.2-1.5 години, а при тези на кърма – много по-късно.

Но това не означава, че при изкуствено захранване кариесът е неизбежен, а това е признак, че родителите трябва да се вземат всички мерки, за да не се допусне неговото развитие.

Именно пълноценната хигиенна грижа е най-елементарният и същевременно най-ефективният за запазване на детските зъби здрави.

Кога да започнем да мием зъбите на децата?

Повечето зъболекари казват, че е необходимо да се започне с миенето на зъбите от момента на първия поникнал зъб.

Може да се чуе и мнение, че назначаването на такива хигиенни процедури е необходимо още преди момента на никненето и по-важното – не по-късно.

Обикновено детските зъби се появяват на възраст от 6-7 месеца. Но при отчитане на практиката на изкуствено хранене с адаптирано мляко, това може да стане и по-рано – от 4-тия месец.

Предмети за хигиена

Децата са уникални и затова за грижа за устната кухина са необходими специални средства и хигиенни предмети.

В аптеките се предлага широк набор от първи четки за зъби, които се отличават по материала, от който са произведени – латекс, силикон – най-предпочитаният.

Има и различни варианти на почистваща глава – релефна повърхност или пък силиконови власинки. Да се каже именно коя е по-добрата, е трудно и всичко е индивидуално.

Използването на паста за зъби не е лесен въпрос, който често безпокои родителите. На него са посветени множество изследвания и дискусии в научния свят.

За неутрална може да се възприеме следната гледна точка – при въздействие на предразполагащи фактори се увеличава вероятността от кариес, най-важното е пастата за зъби да е подходяща за възрастта.

Детската паста за най-малките трябва да бъде под формата на гел, да няма ярки вкусове, да не бъде абразивна и безопасна при поглъщане.

Ако говорим за предразполагащи фактори, то към тях може да се отнесе изкуственото хранене.

Възможни затруднения

Родителите се съгласяват, че никненето на зъби е сложен процес, децата капризничат, отказват да ядат, а безсънните нощи изглеждат безкрайни.

Това поведение на децата се формира заради неприятни усещания и промени в организма.

Логично е да се предположи, че всички родителски манипулации в устната кухина няма да се харесат на малките деца и ще предизвикат остра негативна реакция.

Това не е новост за зъболекарите, които са разработили съвети за осигуряване на хигиенна грижа за зъбите с разсейване и личен пример.