За да поддържаме тялото си в добро състояние се храним здравословно, тренираме и се подлагаме на различни терапии, но за да запазим мозъка си млад, въпреки напредването на възрастта, трябва да променим начина си на мислене и да се настроим творчески и оптимистично.

Ако сте от хората, които трудно приемат настъпващите промени, може да положите усилия, като се възползвате от няколко лесни съвета, за да запазите мозъка си млад и да разширите мирогледа си.

Ако имате старомоден начин на мислене, използвайте шестте „мъдрости на младежта“. Те ще ви помогнат да се предразположите към запознанства с нови хора. Да не се бойте от промените. Да избягвате егоизма. Винаги да сте активни. Да се забавлявате и да проявявате креативност.

Използвайте първите две мъдрости за начало на промяната. Те ще ви помогнат да промените мисленето си.

Първата мъдрости гласи:

Бъдете отворени към другите. Тя ще подобри вашите социални функции, понеже помага да разширите мрежата си от приятели и познати. Понякога това начинание може да се окаже трудно, но това не бива да ви кара да се отказвате.

Вече голяма част от хората използват световните мрежи, за да създават контакти, дори на изключително далечно разстояние. Поставете си за цел, да разширите кръга си от приятели поне с 1 човек на месец, без да се ограничавате от местоположението си. Достатъчно е да въведете възрастова граница и да откриете хора със сходни на вашите интереси.

Бъдете отворени към промените. Животът непрекъснато се изменя с динамични или бавни темпове. Единственият начин да останете свързани със съвремието е, да се интересувате от настъпващите промени, независимо дали ги одобрявате, или не.

Промените не винаги са забавни, понеже голяма част от нещата, с които сме свикнали и обичаме остават зад гърба ни, но трябва да се научите да преодолявате този страх и да си поставяте и да се усъвършенствате в нови начинания.

Започнете с нещо малко, като да замените обикновената четка за зъби с електрическа или да си купите плод, който досега не сте опитвали. Всяка малка промяна ще ви накара да се почувствате по-сигурни и готови за по-големи промени.

Мъдростта на опита

Всеки ден животът ни поставя в различни ситуации и независимо от изхода им научаваме нещо ново, за морала, за реализма, за стойността на семейството и така нататък. Ние наричаме този опит резултат от осъзнаването ни като зрели хора. Съчетавайки нашия опит с мъдрости на младежта имаме отличен шанс да приемем и да се справим с промените, пред които ни изправя времето, в което живеем.

Ако освободите мисленето си, ще откриете един по-богат на емоции живот, ще разширите социалните си контакти и ще придобиете нови знания и интереси.

Ежедневно може да подлагате ума си на тестове. Например, когато излезете и срещнете познат, който ви попита как сте, отговорете и сменете темата с нещо по-интересно. Избягвайте разговорите свързани с болести и предписани лекарства, това със сигурност ще ви ободри и ще ви накара да забравите за проблемите.

Французите имат една интересна поговорка: Колкото по-малко говорите за проблемите, толкова по-малко ще страдате от тях.